Επεισόδια στα Εξάρχεια, μετά την πορεία για την Ηριάννα

Επεισόδια στα Εξάρχεια, μετά την πορεία για την Ηριάννα

Δύο επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και ένα καμένο αυτοκίνητο στην οδό Κωλέττη. Χωρίς ένταση ολοκληρώθηκε νωρίτερα η πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την απόφαση απόρριψης της αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Παναγιωτίδης, Μάνος Φραγκιουδάκης

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, αμέσως μετά την λήξη της πορείας αλληλεγγύης για την Ηριάννα.

Δύο ομάδες κουκουλοφόρων που βγήκαν από τις οδούς Βαλτετσίου και Διδότου πέταξαν βροχή από βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Λίγο μετά οι νεαροί ταραξίες έφυγαν προς την Πλατεία Εξαρχείων, ενώ στην οδό Κωλέττη 17, οι ταραξίες πέταξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν επίσης φωτιά σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Από τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ενώ έγινε μία προσαγωγή. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ επανήλθε η ηρεμία στην περιοχή.

Νωρίτερα, μέλη αριστερών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας» οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του εφετείου να απορρίψει την αίτηση αναστολής της 29χρονης Ηριάννας και του 33χρονου Περικλή.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν η Ηριάννα και ο Περικλής. Ο αγώνας ενός μαχητικού και ανυποχώρητου κινήματος αλληλεγγύης στα θύματα της κρατικής και δικαστικής σκευωρίας μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς αυταρχισμού, ασφυξίας και ανελευθερίας! Η νεολαία θα ζήσει ελεύθερη!», ανέφεραν στο από κοινού κάλεσμά τους οι οργανώσεις.

Χωρίς ένταση η πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Με πανό και συνθήματα, περίπου 2.000 άτομα από συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και αφού έφτασαν στη Βουλή, επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Μπροστά από την πορεία βρίσκονταν διμοιρίες ΜΑΤ.

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη συγκέντρωση για τη Ηριάννα και τον Περικλή στα Προπύλαια ανέφερε:

«Ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το φόβο και τη σιωπή που επιβάλλουν,

Απαντάμε με Αντίσταση και Αλληλεγγύη

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης».

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή, πραγματοποίησαν διαδηλωτές σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν, μεταξύ άλλων, συνθήματα κατά της Αστυνομίας και της χθεσινής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών που αρνήθηκε στους δύο καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς την αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα, πέρασε από τις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και κατέληξε στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

“Γυαλιά καρφιά” τα καταστήματα στην Ερμού

Υπενθυμίζεται, ότι το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 400 άτομα ξεκίνησαν από την πλατεία Μοναστηρακίου με πανό και συνθήματα αλληλεγγύης στην 29χρονη Ηριάννα, της οποίας η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής είχε απορριφθεί νωρίτερα στο Εφετείο Αθηνών.

Η πορεία κινήθηκε προς την οδό Αθηνάς και στη συνέχεια μέσω της Αιόλου βγήκε στην οδό Ερμού. Όταν πλέον έφτασε στην Καπνικαρέα, περίπου 100 άτομα μέσα από την πορεία ξεκίνησαν να σπάνε με σφυριά και πέτρες τις τζαμαρίες όσων καταστημάτων βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Στόχος τους αρχικά ήταν τα καταστήματα των πολυεθνικών και τα ATM των τραπεζών, όμως γρήγορα αυτό άλλαξε και εξελίχθηκε σε σπάσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών καταστημάτων.

Όποιος περνούσε μετά την ολοκλήρωση της πορείας από την οδό Ερμού, έμενε έκπληκτος από το γεγονός πως στο μεγάλο κομμάτι του πεζόδρομου δεν είχε μείνει σχεδόν κανένα κατάστημα άθικτο. Ο δρόμος ήταν γεμάτος σπασμένα κρύσταλλα και τζάμια, τα ΑΤΜ είχαν καταστραφεί, ενώ οι συναγερμοί των καταστημάτων ηχούσαν ασταμάτητα. Άλλες βιτρίνες είχαν καταρρεύσει εντελώς, ενώ όσες δεν διαλύθηκαν είχαν σπασμένα τζάμια.

Αρκετοί υπάλληλοι και καταστηματάρχες έσπευσαν στο σημείο για να μαζέψουν ότι μπορούσε να σωθεί, ενώ συνεργεία του Δήμου ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα κρύσταλλα και τα γυαλιά.

Μετά το πέρας των επεισοδίων, η αστυνομία ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν δεκατέσσερις προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι οι δεκατρείς από τους δεκατέσσερις. Ο ένας κρατήθηκε για κατοχή χασίς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα