Νομοσχέδιο "φωτιά": Ακόμα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ ΜΠΑΜΠΑΚΑΡ ΝΤΙΑΕ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ (EUROKINISSI)
Φωτογραφία αρχείου από αντιρατσιστικό συλλαλητήριο EUROKINISSI

Βαριές ποινές για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Πρόστιμο μέχρι και 20.000 ευρώ αλλά και από τρία μέχρι και έξι χρόνια φυλάκιση προβλέπει νέο νομοσχέδιο, στο οποίο υπάρχει επίσης και η τιμωρία της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αυτό για όσους - όποιους από πρόθεση δημόσια, προφορικά ή δια του Τύπου και διαδικτύου αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο προκαλούν βιαιοπραγίες ή ωθούν σε βία εναντίον ομάδων και προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα τη θρησκεία, την καταγωγή και το γενετήσιο προσανατολισμό.

Το νομοσχέδιο όμως έχει τις ίδιες ποινές και για όσους αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου αλλά και του φασισμού ναζισμού.

Τι θα συμβαίνει όμως εάν σε τέτοιες πράξεις υποπέσει αρχηγός κόμματος; Τότε, προστίθεται ένα ακόμη μέτρο. Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο κόμμα.

Όλα αυτά είναι μέρος του νομοσχεδίου περί "ξενοφοβίας και ρατσισμού" το οποίο, όπως γίνεται γνωστό, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Επί της ουσίας, είναι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τόσο βαριές ποινές για περιπτώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης είπε:

"Πρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις και όχι να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αντιρατσιστική νομοθεσία με μισόλογα, εξαιρέσεις και αποτρεπτικές ποινές που αντί να λύνουν μεγαλώνουν το πρόβλημα. Τέτοιες ατελέσφορες ως τώρα ως τώρα ρυθμίσεις εκμεταλλεύονται οι ξενόφοβοι και οι ρατσιστές επικαλούμενοι τη δημόσια τάξη ώστε να ξεφύγουν και να δρουν ανενόχλητοι".

Με το που θα ψηφιστεί λοιπόν το νομοσχέδιο όποιος βουλευτής αναφερθεί ακόμα και από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές, όπως γράφεται παραπάνω, ή ακόμα και μιλήσει θετικά για τους ναζί εγκληματίες πολέμου ή χαιρετίσει με το γνωστό χαιρετισμό θα αίρεται αυτομάτως η βουλευτική του ασυλία και θα οδηγείται στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται θετικά από όλα του πολιτικού τόξου, απλώς υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, επιθυμούν δηλαδή κάποιοι πολιτικοί χώροι ακόμα αυστηρότερα μέτρα.

SHARE:

24Media Network