Νομοσχέδιο: Με δήλωση σε δικαστήριο και ληξιαρχείο η ‘διόρθωση φύλου’

Νομοσχέδιο: Με δήλωση σε δικαστήριο και ληξιαρχείο η ‘διόρθωση φύλου’
Annual Gay Pride parade in Athens, Greece on June 10, 2017. / 10 2017. Nick Paleologos / SOOC

Στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη μεταβολή του φύλου διεμφυλικών προσώπων. Ποιες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία;

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την ταυτότητα φύλου, με την ψήφιση του οποίου αναμένεται να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για τη μεταβολή του φύλου διεμφυλικών προσώπων.

Μέσα σε 7 συνολικά άρθρα στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο “νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου”, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει για πρώτη φορά τη θέσπιση ενός ειδικού νομοθετήματος για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τρανσέξουαλ και τρανς ατόμων. Όπως άλλωστε αναφέρεται και στις γενικές παρατηρήσεις του νομοσχεδίου, τα άτομα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με διακρίσεις, ενώ στερούνται σε μεγάλο βαθμό την απόλαυση των ατομικών δικαιωμάτων τους.

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία για την αλλαγή της ταυτότητα φύλου απαιτούσε την αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, με την οποία θα έπρεπε το κάθε πρόσωπο να δείξει ότι παρακολουθείτο από ψυχίατρο και ότι είχε υποβληθεί σε σχετική επέμβαση.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ρυθμίζει το ζήτημα, αλλάζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται οι συνέπειες στην προσωπική κατάσταση και τις οικογενειακές και άλλες σχέσεις του προσώπου. Συγκεκριμένα, πλέον δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση ή ότι έχει προηγηθεί κάποια εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση. Στην αίτηση δηλώνεται το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγεται και το προσαρμοσμένο σχετικό επώνυμο, ενώ η δήλωση γίνεται αυτοπρόσωπη στο δικαστήριο αλλά σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα.

Κατά το σχέδιο νόμου, η δικαστική απόφαση καταχωρείται στο ληξιαρχείο “με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων”. Μάλιστα, υπάρχει ξεχωριστό άρθρο με το οποίο τονίζεται η μυστικότητα που θα πρέπει να υπάρχει στην όλη διαδικασία, αλλά και αργότερα η τήρηση εχεμύθειας από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. 

Με τη νέα ληξιαρχική πράξη οι υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες για την έκδοση των υπολοίπων εγγράφων, όπως είναι η ταυτότητα, στα οποία βέβαια δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρσμένου φύλου.

Αναφορικά με τις οικογενειακές σχέσεις, τονίζεται ότι “αν το πρόσωπο έχει παιδιά, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γενική μέριμνα δεν επηρεάζονται”. Να σημειωθεί επίσης, ότι το πρόσωπο, μετά την πρώτη διόρθωση μπορεί να επανέλθει μόνο μία φορά, ζητώντας να ξαναγυρίσει στο προηγούμενο φύλο και πάλι με δικαστική απόφαση.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα