Novartis: Τι οδήγησε στην ποινική δίωξη του “Γιάννη Αναστασίου”

Novartis: Τι οδήγησε στην ποινική δίωξη του “Γιάννη Αναστασίου”
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Οι ενέργειες που οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να τον καταστήσουν κατηγορούμενο. Τί υποστηρίζει το περιβάλλον του νυν κατηγορούμενου.

Τα «γενικόλογα» στοιχεία που ανέφερε στις εισαγγελικές αρχές ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, φαίνεται πως οδήγησε την ελληνική Δικαιοσύνη στην αλλαγή της ποινικής του μεταχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας που από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετατράπηκε σε κατηγορούμενο με την άσκηση ποινικής δίωξης, στις καταθέσεις του δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα προσωπα ή ποσά τα οποία και θα «έδεναν» την κατηγορία ενώ την ίδια ώρα, ο ίδιος εμφανίζεται να απέκρυπτε τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο πρώην σύμβουλος υπουργών Υγείας με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» αναφέρθηκε στις καταθέσεις του στη φαρμακευτική δαπάνη και στις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η αμερικανική βιομηχανία, προσδιορίζοντας το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές αποτιμώντας τα λεγόμενά του κατέληξαν πως δεν ήταν αρκετά προκειμένου ο «Γιάννης Αναστασίου» να διατηρήσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Κι αυτό γιατί -κατά τις ίδιες πηγές- ο ίδιος δεν αποκάλυψε όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση, προϋπόθεση απαραίτητη έτσι ώστε οι προστατευόμενοι μάρτυρες να απολαμβάνουν ασυλίας.

Από την πλευρά του, ο νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι δεν ενέδωσε στο να καταθέσει γύρω από γεγονότα που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Σύμφωνα μάλιστα, με το περιβάλλον του, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για «απόδραση» στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του, αφού ο ίδιος δεν είχε μέχρι τότε κάποιο περιορισμό ώστε να μην μπορεί να ταξιδέψει, ενώ επισημαίνεται πως οι κινήσεις του γίνονταν με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Χαρακτηριστικά για το επίμαχο ταξίδι φέρεται να ενημέρωσε τους εισαγγελείς, αναφέροντας -όπως αναφέρει το περιβαλλον του- ότι για επαγγελματικούς λόγους έπρεπε να μετακομίσει στην Ισπανία. Αντί όμως, να ταξιδέψει βρέθηκε να παραμένει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για περίπου έξι ώρες προτού του κοινοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη, με την οποία του απαγορεύθηκε η έξοδος του από τη χώρα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και η άσκηση ποινικής δίωξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα