Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Η μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία με τίτλο "Ο Αμφορέας του Σήμερα" βρίσκεται στο 14ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στο Κουκάκι και δημιουργήθηκε από τον ισπανικής καταγωγής εικαστικό Sam3 (Pics)

"Ο Αμφορέας του Σήμερα". Η τοιχογραφία του Ισπανού εικαστικού Sam3, σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή, κοσμεί το 14 Γενικό Λύκειο Αθηνών στο Κουκάκι.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, πρόκειται για ένα μελανόμορφο αγγείο Παναθηναϊκού τύπου, το οποίο εικονίζει μεταφορικές και κυριολεκτικές μορφές ταξιδιού και μετακίνησης σε εναρμόνιση με το σχολικό περιβάλλον του σήμερα. Παράλληλα, λειτουργεί ως σημείο συνάντησης του αρχαίου με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η τοιχογραφία έγινε με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου πολιτιστικού ιδρύματος Studio 4 για την Open Gallery #5, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση με τη συνεργασία της Διεύθυνση Κτιριακής Υποδομής του Δήμου Αθηναίων, αποτελώντας την τέταρτη σε σειρά, δράση του.

Το πρόγραμμα Οpen Gallery ξεκίνησε το 2014 στο πλαίσιο της 1 έκδοσης του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης και αποσκοπεί στην αρμονική ένταξη της τέχνης στο πολεοδομικό περιβάλλον, στη δημιουργία κοινωνικού οφέλους, στην αναβάθμιση του κτιρίου και συνάμα, του αστικού τοπίου και στη συντήρηση των νέων ή των υφιστάμενων τοιχογραφιών και συγκεκριμένων έργων graffiti, τα οποία –για πρακτικούς λόγους– είναι αναντικατάστατα.

Σημειώνεται, πως υπήρξε αντίδραση από δύο κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με τη συμπερίληψη του μαύρου χρώματος και με τα όσα εικονίζει η τοιχογραφία. Όπως τονίζει το Studio 4, οι εν λόγω κάτοικοι "επιδιώκουν με διάφορους τρόπους, να σβηστεί "Ο Αμφορέας του Σήμερα", ­ενώ μια (κακότεχνη) σατυρική πορνογραφική αναπαράσταση που βρίσκεται απέναντι από το έργο σε ύψος που επιτρέπει την άμεση απομάκρυνσή της, δεν τους ενοχλεί".

"Μια θέση την οποία όπως όλα δείχνουν, δεν συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των περιοίκων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Studio 4.

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση, Οpen Gallery #5, Sam3 "O Αμφορέας του Σήμερα":

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Το έργο του Sam3 σε εξέλιξη:

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Η σατυρική πορνογραφική αναπαράσταση που βρίσκεται απέναντι από το έργο "O Αμφορέας του Σήμερα":

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Ο Ανδρέας Φακής, ο ιδρυτής του Studio 4, αναφέρει από τη δική του μεριά:

"Ένα έργο τέχνης δεν είναι εφικτό να είναι αρεστό από όλους ή ακόμα και από την πλειοψηφία. Ωστόσο, "Ο Αμφορέας του Σήμερα" είναι ένα τέτοιο έργο· είδαμε ότι έχει την ευρεία αποδοχή των περιοίκων. Άλλωστε, δε θεωρώ ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφιλεγόμενο ως έργο. Ίσως θα μπορούσε να το δει ως τέτοιο, κάποιος ο οποίος θα ήταν ιδιαίτερα συντηρητικός, ενδεχομένως κάποιος που θα είχε υπάρξει έφηβος κατά τη δεκαετία του 1940 και άρα, θα είχε χτίσει τον χαρακτήρα του αρκετά πριν το 1980.

Ακόμα και τα έργα του Βρετανού Banksy δεν είναι αμφιλεγόμενα. Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάποιο από αυτά, και για αυτό και χαίρει τόσο ευρείας αποδοχής. Πρόκειται για έργα που δεν θα έφερναν σε αμηχανία τον μέσο τραπεζίτη του City, τον κατ’ επίφαση προοδευτικό πολιτικό ή ακόμα και μíα γιατρό του παλατιού.

Αμφιλεγόμενα είναι: αρκετά από τα έργα του Ιταλού Blu, οι δράσεις των Ρώσων Voina, κάποιες πρακτικές των Αμερικανών Critical Art Ensemble και μια σειρά έργων του έλληνα D!. Τα παραπάνω έργα, συχνά φέρνουν σε αμηχανία ένα μεγάλο τμήμα των θεατών τους. Με τον όρο "θεατές", φυσικά δεν αναφέρομαι σε όσους απλά τα έχουν αντικρίσει, αλλά σε όσους τα έχουν κατανοήσει νοηματικά ως έργα.

"Ο Αμφορέας του Σήμερα" δεν είναι ένα τέτοιο έργο. Δεν είναι αιχμηρό. Δεν προσβάλει. "Δεν έχει πολύ μαύρο" όπως μου είπε ένας περίοικος· και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Κατανοούμε τις ανάγκες του σχολικού περιβάλλοντος, δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε. Αν είχαμε τέτοιο σκοπό, οι προτάσεις μας θα ήταν αρκετά διαφορετικές.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ένα δημόσιο έργο τέχνης αποδοκιμάζεται από ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών και εκτιμάται αφού παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην Αθήνα υπάρχει ένα τέτοιο έργο το οποίο το γνωρίζουμε όλοι και είναι περίπου τριάντα ετών".

Έργο του Sam3 στην Ισπανία:

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

To "Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση" τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ με εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές, το οποίο έχει διετή συχνότητα και αποτελείται από πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν εκφάνσεις της τέχνης που συναντάται στον δημόσιο χώρο, όπως η street art, το graffiti –ειδικότερα με τη μορφή υλικού τεκμηρίωσης ή στο πλαίσιο συντήρησης σημαντικών έργων– καθώς και άλλες εικαστικές μορφές.

Έργο του Sam3 στην Πορτογαλία:

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η θεματική ενότητα του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης απορρέει από την παρούσα κοινωνική και οικονομική συνθήκη του Ελλαδικού χώρου, η οποία –παρά το ότι εντοπίζεται αρκετές δεκαετίες πίσω– έγινε ευρέως αντιληπτή κατά το έτος 2010, όταν η Ελληνική Δημοκρατία ανέτρεξε στον μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να αναβληθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης.

Αναφέρεται στους πολίτες της Ελλάδας, στην Ελλάδα ως τόπο, στην Αθήνα ως κέντρο της Ελλάδας, και στην τέχνη που φιλοξενεί ο δημόσιος χώρος, ως οργανικό του περιεχόμενο.

Έργο του Sam3 στην Aτλάντα:

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Έργο του Sam3 στην Γαλλία:

Ο Αμφορέας του Σήμερα: Η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία που κοσμεί την Αθήνα

Συνεχίζεται άλλωστε το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής προς όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην υλοποίηση της 2ης έκδοσης του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης. Το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε εθελοντές κάθε ειδικότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο e-mail [email protected] αποστέλλοντας βιογραφικό σημείωμα και αναγράφοντας στο θέμα του e-mail τον κωδικό ενδιαφέροντος "ΦΔΤ2_Εθελ".

Κατά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση θα κληρωθούν δύο (2) πακέτα διαμονής, τριών (3) διανυκτερεύσεων για δύο (2) ενήλικες, σε ξενοδοχείο τεσσάρων (4) αστέρων θερινού προορισμού εσωτερικού. Tα πακέτα διαμονής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες:

publicartfestival.gr

www.facebook.com/publicartfestival

www.twitter.com/publicartfest

SHARE: