Ο Ελπιδοφόρος βάφτισε παιδιά γκέι ζευγαριού και η ακροδεξιά ζητά “καθαίρεση τώρα”

Ο Ελπιδοφόρος βάφτισε παιδιά γκέι ζευγαριού και η ακροδεξιά ζητά “καθαίρεση τώρα”
biancabrandolini/Instagram

Ο ανοιχτόμυαλος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, βάπτισε τα παιδιά gay ζευγαριού στην Αθήνα και δέχθηκε μια επίθεση που δυστυχώς, ήταν αναμενόμενη.

Μια απροσδόκητα όμορφη είδηση κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, και μάλιστα αναμεταδόθηκε στα εκκλησιαστικά site του τόπου τα οποία επεξεργάστηκαν τις πληροφορίες με έναν κάπως… μουδιασμένο τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε τη βάφτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού στην Αθήνα. Πρόκειται για τα παιδιά του Ευάγγελου Μπούση και του Πίτερ Ντούντας, γνωστοί ως Dundas world, οι οποίοι ντύνουν μεταξύ άλλων τους πιο διάσημους σταρ του Hollywood. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στη Μύκονο, ενώ απέκτησε τα παιδιά του με παρένθετη μητέρα.

Ο Ευάγγελος Μπούσης, προέρχεται από τη γνωστή στην Αμερική οικογένεια Μπούση, που βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα παντοπωλείων, “Cermak Fresh Market”, ενώ έχουν αναλάβει και τη χορηγία των Μπακς, της ομάδας δηλαδή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τα “Cermak Fresh Market” εμπορεύονται τρόφιμα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Πουέρτο Ρίκο και το Μεξικό. Η οικογένεια είναι ακόμη γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Το προηγούμενο Σάββατο λοιπόν, το ζευγάρι βάφτισε τα δύο παιδιά τους, Ελένη και Αλέξιο στην Αθήνα, με πολλούς διασήμους να φτάνουν στη περιοχή της Βουλιαγμένης  – όπου και έγινε το μυστήριο – από πολλές γωνιές του πλανήτη. Ανάμεσά τους ήταν και “εγχώριες” φίλες και φίλοι του ζευγαριού, όπως η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Καρβέλα. Νονές ήταν, μεταξύ άλλων, η Μπιάνκα Μπραντολίνι, μοντέλο και ηθοποιός, και η Ευγενία Νιάρχου, ενώ τα δύο παιδιά είχαν συνολικά οκτώ νονούς και νονές.

Στη τελετή ήταν και ο Μιχάλης Μπούσης, αδερφός του Ευάγγελου, που είναι και πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, έχοντας δώσει στον Σύλλογο μια διαφορετική επικοινωνιακή εικόνα, με σαφές άνοιγμα προς τα κοινωνικά δικαιώματα.

Φωτογραφίες από τη βάπτιση ανήρτησε στο Instagram ο Ευάγγελος Μπούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραψε: “Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η πρώτη από τις πολλές βαπτίσεις σαν τη δική μας και ότι ο καθένας μπορεί να αισθανθεί ότι έχει μια θέση στην πίστη που έχει επιλέξει”.

Ανάρτηση έκανε και η Μπιάνκα Μπραντολίνι, γράφοντας (αιτιολογημένα), “ο κόσμος προχωράει μπροστά”.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μυστήριο της βάφτισης τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος ήταν καλεσμένος της οικογένειας Μπούση στην Ελλάδα για τη περίσταση αυτή. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη θρησκευτική βάφτιση παιδιού ομόφυλου ζευγαριού που γίνεται στη χώρα μας. Μένει φυσικά να διαπιστώσουμε αν θα υπάρξει και συνέχεια με βάφτιση παιδιού κάποιου γκέι ζευγαριού, μη διασήμων, από μη “γνωστούς” ιερείς.

Όπως δυστυχώς, ήταν μάλλον αναμενόμενο, ακολούθησαν αντιδράσεις από τους γνωστούς οπαδούς της συντήρησης, με το hashtag #ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ_ΤΩΡΑ να γίνεται trend στο Twitter. Υπό το hashtag αυτό, οι αγέλες των πιο σκοτεινών κύκλων της κοινωνίας μας, που εν πολλοίς στην Ελλάδα βρίσκουν χώρο να αναπνέουν εντός τους κόλπους της Εκκλησίας, βρήκαν την ευκαιρία να βγουν για λίγο προς τα έξω και να ουρλιάξουν το μίσος τους.

Βέβαια, ως είθισται στον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου, κάτω από το ίδιο hashtag αναρτήθηκαν και δημοσιεύσεις που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, και τάσσονται υπέρ της κίνησης του Ελπιδοφόρου, η οποία έχει σε κάθε περίπτωση μια ιδιαίτερα συμβολική αξία.

Μιλάμε άλλωστε για μια βάφτιση που έγινε σε μια χώρα στην οποία επισήμως δεν επιτρέπεται ακόμη η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, την ώρα που εκατοντάδες παιδιά συνεχίζουν να διαβιούν σε Ιδρύματα, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για να θεσμοθετηθεί ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια (ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης που πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ).

Μια Εκκλησία ανοιχτή προς όλους

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή του Ελπιδοφόρου, δεν είναι καθόλου ανακόλουθη με την εν συνόλω δράση του. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θεωρείται παραπάνω από προοδευτικός για τις εκκλησιαστικές πρακτικές που έχουμε λίγο πολύ συνηθίσει. Ήταν άλλωστε από τους πρώτους που από την αρχή της πανδημίας, ακολουθώντας τις επιταγές της Επιστήμης και της Ιατρικής, έθεσε το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου τέλεσης της Θείας Κοινωνίας για λόγους προστασίας της υγείας. Η Εκκλησία του, πρότεινε τη χρήση πολλαπλών κουταλιών για τον περιορισμό του κινδύνου της μόλυνσης, την ώρα που σε άλλες χώρες της Ορθοδοξίας γινόταν “πόλεμος” για τη “μία λαβίδα”.

“Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, των οποίων το άγχος είναι πραγματικό, να στερούνται της Κοινωνίας;” δήλωνε ο ίδιος στο Associated Press. “Γι ‘αυτό ακριβώς αποφάσισα, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, ότι οι ενορίες μπορούν να προσφέρουν την Θεία Κοινωνία σε κάθε ενορίτη χρησιμοποιώντας πολλαπλές λαβίδες, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιούνται από άλλους”.

Ακόμη, ο Ελπιδοφόρος συμμετείχε στις πορείες για το Black Lives Matter στη Νέα Υόρκη, και ηγήθηκε της αντιπροσωπείας των Αμερικανών Ορθοδόξων στη κορύφωση των διαμαρτυριών, δίνοντας ένα καθαρό πολιτικό στίγμα ενάντια στον Πρόεδρο Τραμπ. Πρακτικά, πήρε θέση κοντά στα αιτήματα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ούτως ή άλλως διατηρούσε και διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, μέσα από το κήρυγμα και τις δηλώσεις του προσπαθεί να κάνει την Εκκλησία πιο ελκυστική για τους νέους και για όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ έχει δώσει αγώνα για να αλλάξει τον θεσμό που περιορίζει τη διγαμία για τους ιερείς. Ακόμη, σε συνεντεύξεις του συχνά επαναλαμβάνει πως έχει δεσμευτεί να μην λέει στους ανθρώπους “τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να φορούν – εναπόκειται στον καθένα να αποφασίσει”.

Είπαμε, οι παραπάνω πράξεις είναι συμβολικές, αλλά σε έναν κόσμο που παλεύει να αλλάξει προς το καλύτερο, προς την ενσωμάτωση και τη κανονικοποίηση της αποδοχής, οι κινήσεις αυτές έχουν τη σημασία τους.

Σε κάθε περίπτωση, σε έναν πλανήτη όπου κάποιοι Ορθόδοξοι Πατριάρχες ευλογούν τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, και κάποιοι άλλοι βαφτίζουν παιδιά γκέι ζευγαριών, εμείς είμαστε ξεκάθαρα με τους δεύτερους. Με αυτούς δηλαδή που ίσως κάποια στιγμή, καταφέρουν να αποσυνδέσουν την Εκκλησία από τις διαχρονικές παθογένειές της, φέρνοντας μια κάποια ουσιαστική ελπίδα, για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα