Ο Γ. Πανούσης προειδοποιεί: Λουκέτο στην Αμυγδαλέζα σε 100 ημέρες

Οι πρώτοι 56 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, την Κυριακή 29 Απριλίου 2012. (EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Οι πρώτοι 56 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, την Κυριακή 29 Απριλίου 2012. (EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Τι αποφασίστηκε για τα Κέντρα Κράτησης

Στο κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, σε περίπου 100 ημέρες στοχεύει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Ταυτόχρονα προωθείται η ταχύτερη ολοκλήρωση τριών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να φιλοξενούνται με ανθρώπινες συνθήκες οι αλλοδαποί.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς το μεσημέρι από τον κ. Πανούση με την υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, για περίπου δύο ώρες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πανούσης τόνισε ότι στόχος είναι να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, χωρίς όμως να αφεθούν στο δρόμο οι αλλοδαποί, αλλά να τελούν υπό ένα καθεστώς «εποπτευόμενης ελευθερίας».

Για τον λόγο αυτό συστήνεται μία επιτροπή, η οποία σε πρώτη φάση θα ελέγξει από την αρχή τους φακέλους όλων των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να υπάρξει μια αξιολόγηση των περιπτώσεων κατά κατηγορία, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, οι άρρωστοι, οι επί μεγάλο διάστημα κρατούμενοι, οι αιτούντες άσυλο, κ.λ.π. και να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανοιχτός χώρος φιλοξενίας, καθώς στεγάζεται μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, γι' αυτό και θα κλείσει. Προς το παρόν όμως από χτες, έχουν μπει συνεργεία, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς για την χορήγηση ζεστού νερού στα κοντέινερς, την τοποθέτηση κλιματιστικών για θέρμανση και γενικώς την διαμόρφωση ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους αλλοδαπούς, μέχρι να απομακρυνθούν σταδιακά, μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι αλλοδαποί δεν πρόκειται να αφεθούν από την μια στιγμή στην άλλη στην Ομόνοια, ούτε θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει επιπλέον άστεγους. Γι' αυτό και θα υπάρχουν οι χώροι διαμονής, ενώ θα παρέχονται οδηγίες για το που θα μπορούν να σιτίζονται και γενικώς να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών δομών ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πανούσης, σημείωσε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, ενώ θα γίνεται βάση μελετημένου σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο από το υπουργείο Εσωτερικών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανούσης για τις εικόνες ντροπής στην Αμυγδαλέζα: Αυτή η Ελλάδα δεν αντέχει αυτή τη χώρα. Θα τα αλλάξουμε όλα

Αμυγδαλέζα: Οργή και ερωτηματικά για την αυτοκτονία μετανάστη

SHARE:

24Media Network