Οδηγίες για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών από τον Άρειο Πάγο

Διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας στο Σύνταγμα
Διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας στο Σύνταγμα GEORGE VITSARAS / SOOC

Μετά την "έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας κυρίως σε βάρος των γυναικών" ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε εγκύκλιο με στόχο την αντιμετώπισή τους.

Γενικές οδηγίες που «στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που εμφανίζεται με την ειδική παθογένεια της ενδοοικογενειακής βίας» διαβίβασε με εγκύκλιο του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς τις εισαγγελίες της επικράτειας, αναφερόμενος μέσα σε αυτή στον όρο «γυναικοκτονία» ως προς τον νομικό ορισμό του.

Μετρώντας τη 12η πλέον γυναικοκτονία του έτους, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, Βασίλης Πλιώτας, παρεμβαίνει ξανά εφιστώντας την προσοχή προς τους εισαγγελείς. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια, είναι όπως αναφέρεται το γεγονότα ότι «διαπιστώνεται, δυστυχώς, έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποικίλες, καινοφανής και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφανίσεις τους, κυρίως σε βάρος των γυναικών. Με συχνότητα πλέον, σχετικές απαξιωτικές συμπεριφορές διακρίνονται από ανησυχητική, εντεινόμενη και άμετρη βία».

ADVERTISING

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν είναι λίγες οι φορές που τα εγκλήματα αυτά εξελίσσονται «ακόμη και σε κατάφορη περιφρόνηση και αυτού του υπέρτατου όλων έννομου αγαθού της ζωής, με ακραίες, δυσνόητες, χωρίς αναστολές, απεχθείς και με ιδιαίτερη σκληρότητα ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βασίλης Πλιώτας κάνει ρητή αναφορά στο όρο «γυναικοκτονία» και στις συζητήσεις για την ανάγκη διακριτής τύποι ημέρες ποινικής πρόβλεψης, που τίθενται πλέον σε καθημερινή βάσης. «Με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στη χώρα μας, ευρέως, οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής», σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο «γυναικοκτονία» και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και η αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ» αναφέρει και εξηγεί τί ισχύει σε διεθνές επίπεδο: «Διεθνώς, σε αρκετές χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή. Η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε, αξιώνει επιτακτικά, στα πλαίσια της λειτουργικής αρμοδιότητας και αποστολής για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών, και την δική σας, υπερβάλλουσα εγρήγορση, σημαντική παρέμβαση και συμβολή».

Ο εισαγγελικός λειτουργός επαναλαμβάνει στην εγκύκλιο την προγενέστερη παρέμβασή του, με την οποία δίνονταν κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του νόμου, αναφορικά με την «αρμονική συμβίωση των προσώπων» και συγκεκριμένα των γυναικών και των «ευάλωτων προσώπων» που υπάγονται στην οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται «να εντείνεται την υπηρεσιακή σας δραστηριότητα, εμπλουτίζοντας και επαυξάνοντας αυτή στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κήπο τις ειδικότερες, ακόλουθες γενικές οδηγίες, πέραν αυτών, ανάλογων ή παρεμφερών που σας έχουν ήδη δοθεί»:

Στις ακρόασης πολιτών να επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη προσοχή στις αιτιάσεις και τα παράπονα, προσώπων, που τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες, όταν εμφανίζονται ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως τονίζεται, «επιβάλλεται τα πρόσωπα αυτά να προσεγγίζονται με διακριτικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειας τους, να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται στην καταγγελία βίαιης σε βάρος τους συμπεριφοράς. Άμεσα στη συνέχεια θα πρέπει να προβαίνετε στις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες για την βεβαίωση αξιόποινης συμπεριφοράς, ενεργώντας συγχρόνως για την αποκλιμάκωση της έντασης και απομάκρυνση του κινδύνου περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων».

Μάλιστα, προσθέτει ότι: «Εκτιμώντας δε και τις ιδιαίτερες συνοδευτικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης, να απευθύνεται σαφής και ορισμένες οδηγίες προς τους αστυνομικούς ανακριτικούς υπαλλήλους και να ζητάτε την ενεργοποίηση, την συνδρομή, την ενασχόληση και την επιμέλεια των θεσμοθετημένων δομών των κοινωνικών υπηρεσιών. Δεν πρέπει, να σας διαφεύγει ότι ο Ν.3500 / 2006 και οι συναφείς διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα έχουν σκοπό να προστατέψουν τον ορισμένο κύκλο προσώπων και δε νοείται παρέμβαση που να είναι αυθαίρετη ή να θιγεί την και συνταγματικά προστατευόμενη ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των ατόμων».

2. Στις περιπτώσεις τέλεσης στα όρια του αυτοφώρου πλημμελημάτων ενδοοικογενειακής βίας (σωματικής βλάβης, απειλής, παράνομης βίας), πρέπει να ακολουθείται ο κανόνας με την σύλληψη του δράστη, την προσαγωγή του στον εισαγγελέα, την άσκηση εναντίον του ποινικής δίωξης και την άμεση παραπομπή του στο ποινικό ακροατήριο, εκτός εάν δικονομικοί ή άλλοι εξαιρετικοί λόγοι εμποδίζουν την διαδικασία αυτή. «Σε περίπτωση μη εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας ο δράστης δεν αποθαρρύνεται ούτε αποτρέπεται αποτελεσματικά από το να υπερβαίνει τους φραγμούς της νομιμότητας και να είναι πιο ευχερές πλέον σε αυτόν, να εκδηλώνει για ακόμη μια φορά τη βίαιη - αξιόποινη συμπεριφορά του εναντίον αδύναμων ατόμων με τα οποία (θα συνεχίσει να) συνοικεί» επισημαίνεται.

3. Όταν με την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων εφαρμοστεί η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης, ο αρμόδιος για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας εισαγγελικός λειτουργός παρακολουθεί επισταμένως την τήρηση των τεθέντων όρων από τον φερόμενο ως υπαίτιο ενδοοικογενειακής βίας και θα πρέπει να επιλαμβάνεται τάχιστα όταν αυτός δεν συμμορφώνεται με τους όρους.

4. Οι συναφείς ποινικές υποθέσεις που εισάγονται στο ακροατήριο, θα προσδιορίζονται, σύμφωνα και με την σπουδαιότητα τους, κατά προτεραιότητα και κατά την κατανομή τους στο έκθεμα θα προτάσσονται στην αρίθμηση για να αποφεύγεται η αναβολή εκδίκασης τους, εξαιτίας του γνωστού λόγω της παρέλευσης ωραρίου. Μετά από αναβολή της υπόθεσης, εφόσον το δικαστήριο παρέλειψε το προσδιορισμό της υπόθεσης σε ρητή δικάσιμο, θα ενεργούνται τα ανάλογα.

5. Στις περιπτώσεις στις οποίες τα θύματα πράξεων ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικοι, ισχύουν και ειδικότερες οδηγίες που έχουμε ήδη απευθύνει και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γυναικοκτονία, Έγκλημα, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network