Οι δικαστές ζητούν καταψήφιση από τους βουλευτές της τροπολογίας για μειωμένα αναδρομικά

Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 /             . , 10 , 2014
Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 / . , 10 , 2014 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Πέντε δικαστικές ενώσεις καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία περί αναδρομικής καταβολής της διαφοράς των αποδοχών των δικαστών

Με κοινή ανακοίνωσή τους πέντε δικαστικές Ενώσεις (εκτός του Συμβουλίου της Επικρατείας) καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η μερική αναδρομική καταβολή της διαφοράς των αποδοχών των δικαστών (από 1.8.2012 έως 30.6.2014).

Αναλυτικότερα οι Ενώσεις, κατ' αρχήν καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα, παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «με τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση: i) Προβαίνει σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς την υπ' αριθμ. 88/2013 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (σ.σ.: Μισθοδικείο) και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτήν, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής», που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της».

Ακόμα, οι Ενώσεις αναφέρουν ότι «η επιχειρούμενη με την εν λόγω τροπολογία, και μάλιστα για πρώτη φορά, υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές δικαστικών αποφάσεων, προς τις οποίες η ίδια είχε συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του κράτους, αλλά και η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας»,των δικαστικών λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου και αποτελεί κλιμάκωση κατ' επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως Κράτους Δικαίου».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις, καλούν «τους Έλληνες βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτήν, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων: Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, αντεισαγγελέας Εφετών, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου και Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, πάρεδρος ΝΣΚ.

Κάλεσμα και από τους δικαστές του ΣτΕ

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροπολογία με την οποία δίνονται μειωμένα τα αναδρομικά των δικαστών που έχει επιδικάσει το Μισθοδικείο.

Μετά τις άλλες πέντε δικαστικές Ενώσεις, η Ένωση του ΣτΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «με νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτρέπτως να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ακόμη, καλεί τους βουλευτές «να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτήν, η οποία είναι ευθέως αντίθετη προς το Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεχίσουν να πράττουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα και με απαρέγκλιτο στόχο την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας στη συνέχεια επαναλαμβάνει το κείμενο της ανακοίνωσης των άλλων πέντε δικαστικών Ενώσεων.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

SHARE:

24Media Network