"Ωκεανίς": Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία – Νέες οδηγίες για τους πολίτες

Φωτό αρχείου: Χιόνια στην Αττική
Φωτό αρχείου: Χιόνια στην Αττική AP

Ο Γιάννης Ταφύλλης μίλησε στο News 24/7 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την “τραυματισμένη” Πελοπόννησο αλλά και για την Κρήτη. “ Αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε εκτός πόλης πρέπει να ενημερώσουμε τους δικούς μας ανθρώπους” είπε με νόημα.

Καμπανάκι, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, χτύπησε τόσο προς τους κρατικούς φορείς όσο και προς τους πολίτες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, μιλώντας στο News 24/7.

O κ.Ταφύλλης υπογράμμισε πως ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα και λαμβάνει διαρκώς επικαιροποιημένα στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις όπου κριθεί αναγκαίο.

ADVERTISING

“Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων ώρα με την ώρα. Από το Σάββατο αναμένεται η ραγδαία επιδείνωση. Περιμένουμε και καταιγίδες, και ισχυρούς ανέμους και χιόνια. Γι΄αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι πολίτες καλό θα είναι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι αναγκαίες και εντός της πόλης να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε εκτός πόλης πρέπει να ενημερώσουμε τους δικούς μας ανθρώπους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, να έχουμε μαζί μας νερό και γεμάτο ρεζερβουάρ στο όχημά μας, και να ταξιδεύουμε μέρα. Καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε και για την κατάσταση του οδικού δικτύου από την τροχαία” συμβουλεύει ο κ.Ταφύλλης, ενώ με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στην Κρήτη όπου 4 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο, ο κ.Ταφύλλης επαναλαμβάνει πως δεν πρέπει να διασχίζουμε ρέματα και χειμάρρους.

“Δεν περνάμε ρέματα, από πρόχειρες διαβάσεις, ιδίως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία. Η τραγωδία είναι πρόσφατη ενώ και στο Μαντούδι είχαμε παρόμοιο συμβάν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κυρίως στην Περιφέρεια” επισημαίνει τονίζοντας πως Κρήτη και Πελοπόννησος έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο όγκο νερού με πολλά κατολισθητικά φαινόμενα γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμη “πονοκέφαλο” στους κρατικούς φορείς που έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Νέες οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε νεότερες οδηγίες της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Φωτό αρχείου: Χιόνια στην Αττική
Φωτό αρχείου: Χιόνια στην Αττική AP

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία, Καιρός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η πρόγνωση του καιρού: Ερχεται ψυχρό μέτωπο από βόρεια-Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός: Πρώτη επέλαση με πυκνές χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά του βορείου Αιγαίου

Καιρός: Έρχεται η Ωκεανίς - Ακραία καιρικά φαινόμενα, πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στην Αθήνα

SHARE:

24Media Network