Συνδικαλιστικός μαραθώνιος σε βουνά σκουπιδιών. Συνεδριάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συνδικαλιστικός μαραθώνιος σε βουνά σκουπιδιών. Συνεδριάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι προτάσεις Τσίπρα προς τους εργαζόμενους για να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αντικείμενο τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων, μετά και τις βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης. Η καθυστέρηση στην απόφαση προκάλεσε πολιτική κόντρα.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για φωτογραφικές διατάξεις μονιμοποιήσεων κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν νοιάζεται για την κοινωνία αλλά την εκλογική του πελατεία και επιμένει στην είσοδο ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχαίρει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια και πως ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα

Η συνάντηση στο Μαξίμου

"Τεθηκαν στο τραπέζι νέες προτάσεις. Τις συζητήσαμε. Θα πάμε στην εκτελεστική επιτροπή να τις συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση που ειχαν εκπρόσωποι της ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ερωτηθείς για την κόντρα με τον Πάνο Σκουρλέτη, τόνισε ότι "δεν υπήρχε κόντρα, έναν αγώνα κάναμε". Η χρήση αορίστου ως προς τις κινητοποιήσεις, δείχνει ίσως ότι υπάρξει λύση στο θέμα με τα σκουπίδια, που έχει ταλαιπωρήσει τις τελευταίες μέρες την ελληνική κοινωνία.

Συνδικαλιστικός μαραθώνιος σε βουνά σκουπιδιών. Συνεδριάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συναντηση συζητηθηκαν όλα σε πόλυ κλίμα. Από πλευράς πρωθυπουργου προταθηκε η πλήρης εξαίρεση των ορίων ηλικίας. Υπήρξε μεγαλύτερη συγκλιση για το θέμα της μοριοδότησης και παράλληλα περιθώριο αύξησης των προσλήψεων πανω απο τις 2.300, ανάλογα με το οργανόγραμμα που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι δήμοι.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι έχουν ζητηθεί τα στοιχεία τους για να ασκηθεί δίωξη μετά την παρέμβαση εισαγγελέα.

Τι πρότεινε ο πρωθυπουργός

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Αυτές είναι οι εξής:

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε αργά χθες το απόγευμα και αφότου είχε διαπιστωθεί ότι η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη δεν ήταν δυνατή να μεταπείσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά τις 10 το πρωί, έπειτα από την χθεσινή πρόσκληση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε χθες το πρωθυπουργικό γραφείο, το διάβημα Τσίπρα δεν έχει ως στόχο μόνο την εκτόνωση της κρίσης για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών ενόψει του καύσωνα που αναμένεται στην Αθήνα. Πέραν αυτής της αυτονόητης ανάγκης να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία από τους σωρούς σκουπιδιών, το Μαξίμου γνωστοποίησε χθες ότι η συνάντηση διεξάγεται με στόχο και να βρεθεί μία λύση στα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των δήμων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επεισόδιο έξω από το Μαξίμου πριν τη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον πρωθυπουργό

Στα χέρια Τσίπρα η λύση για τα σκουπίδια

SHARE:

24Media Network