Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών: “Πλήρης η εναντίωσή μας κατά των απειλών για ποινικές κυρώσεις στους εργαζόμενους”

Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών: “Πλήρης η εναντίωσή μας κατά των απειλών για ποινικές κυρώσεις στους εργαζόμενους”
ΑΔΑΕ eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στις Ανεξάρτητες Αρχές εναντιώνονται πλήρως και σαφώς στις απειλές κυρώσεων και δηλώνουν το σεβασμό τους στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Με μία αναλυτική και σαφέστατη ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τις εξελίξεις που πυροδότησε η γνωμοδότηση Ντογιάκου.

Αναλυτικά

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών (OEAA) δηλώνει την πλήρη εναντίωσή της στη διατύπωση οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης απειλής επιβολής ποινικών κυρώσεων στους εργαζομένους των Ανεξάρτητων Αρχών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για τις αρνητικές συνέπειες στον σεβασμό της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και των αναγνωρισμένων, από το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο, αρμοδιοτήτων των Ανεξάρτητων Αρχών, τις οποίες αρκετοί θα προστρέξουν – αντισυνταγματικά– να αμφισβητήσουν ορμώμενοι από την πρόσφατη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Για τα ανωτέρω ζητήματα, η Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

1.Το Σύνταγμα ορίζει ότι το απόρρητο της επικοινωνίας είναι απόλυτα απαραβίαστο και η ΑΔΑΕ είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που οφείλει να διασφαλίζει το απόρρητο.

2. Η ΑΔΑΕ και γενικότερα οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν περιορίζουν ούτε ανταγωνίζονται τις αρμοδιότητες της Δικαστικής Εξουσίας, αλλά ενισχύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

3. Η άσκηση προληπτικού ελέγχου ή εποπτείας στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών από κρατικά όργανα είναι αντίθετη προς την αποστολή και τη λειτουργία των Αρχών και απαγορεύεται. Οι Αρχές λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στη Βουλή, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κανονισμού της.

4. Η διατύπωση περιορισμών στις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ στη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέως και γενικότερα η οποιαδήποτε συζήτηση για ολική ή μερική απαγόρευση άσκησής τους αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Αρχής και αυθαίρετη συρρίκνωση στον ευαίσθητο πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου που το ίδιο το Κράτος οφείλει, με βάση το Σύνταγμα, να διασφαλίζει.

5. Στο πλαίσιο αυτό, η διατύπωση οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης απειλής επιβολής ποινικών κυρώσεων στα μέλη της Διοίκησης και στο προσωπικό της ΑΔΑΕ και γενικότερα των Ανεξάρτητων Αρχών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αντίκεται στο Σύνταγμα και αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου των Αρχών και αποσταθεροποίησης της εύρυθμης λειτουργίας τους, και ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση από την ΑΔΑΕ της υπόθεσης των υποκλοπών κατά τις συνταγματικές επιταγές.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών δηλώνει ρητά για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΑΔΑΕ και των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και το κύρος του θεσμού και να αγωνιστεί για την προστασία των εργαζομένων στις Αρχές απέναντι σε κάθε ενέργεια που θέτει την εργασία τους σε καθεστώς εκφοβισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα