Οργή και θρήνος στη Δυτική Αττική: Ζωή κάτω από τις λάσπες

Οργή και θρήνος στη Δυτική Αττική: Ζωή κάτω από τις λάσπες

Οδοιπορικό του News 24/7 στην Μάνδρα Αττικής. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων που έμειναν κυριολεκτικά άστεγοι. Χωρίς νερό και ηλεκτροδότηση το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Μάχη με το χρόνο και τη φύση δίνουν κάτοικοι και συνεργεία

της Μίκας Κοντορούση

«Εύχομαι να μην επαναληφθεί. Και συλλυπητήρια σε όλους!». Με δάκρυα στα μάτια, ο Αθανάσιος Τσιλιβήτας, κάτοικος Νέα Περάμου και υπάλληλος σε αποθήκες γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Μάνδρα Αττικής, κοντοστέκεται δίπλα στο κατεστραμμένο ΙΧ του που παρέσυραν τα ορμητικά νερά, ύψους 3 περίπου μέτρων τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Τόσα χρόνια, τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναδεί. Αλλά το αυτοκίνητο είναι το λιγότερο. Οι λαμαρίνες ξαναφτιάχνονται. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα. Μακάρι να σταματήσει εδώ το κακό».

Μάνδρα. Πέμπτη, ώρα 07.00. Δεκαέξι νεκροί, 21 τραυματίες και εικόνες βιβλικής καταστροφής συμπληρώνουν τον τραγικό απολογισμό της φονικής καταιγίδας και χαλαζόπτωσης που συνεχίζει να πλήττει τη δυτική Αττική. Τόνοι λασπόνερα από το αποψιλωμένο όρος Πατέρα, φερτά υλικά και περιουσίες (ρούχα, φωτογραφίες, οικοσυσκευές, κουβέρτες και δεκάδες προσωπικά αντικείμενα) επιπλέουν στο δρόμο. Η πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με αυτοκίνητα σφηνωμένα σε στενά, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε κεντρικούς δρόμους και την πλατεία Κοροπούλη να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε χωματερή. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και παντού ηχούν σειρήνες περιπολικών, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής.

«Ζητάμε βοήθεια. Κανείς δεν έχει έρθει για επίσημη καταγραφή. Όλο λένε ότι θα στείλουν κλιμάκια και ακόμη περιμένουμε», διαμαρτύρονται κάτοικοι που με περίσσεια δύναμη ψυχής, τσάπες, σκούπες, φαράσια και κουβάδες προσπαθούν να περισώσουν ό, τι απέμεινε από τα σπίτια τους.

Υπόγεια και ισόγεια κυριολεκτικά θαμμένα στη λάσπη. Επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. «Ευτυχώς που νηπιαγωγεία και δημοτικά ήταν κλειστά. Θα είχαμε θρηνήσει και ανήλικα», παραδέχεται η κυρία Κατερίνα στην κάμερα του News 24/7.

«Ούτε το κοιμητήριο δεν γλίτωσε από την μανία της φύσης. Αλλά το περιμέναμε. Δεν είναι η πρώτη φορά», λέει χαρακτηριστικά η Ελένη Αργυρίου και αναπολεί την τελευταία πλημμύρα με «θύματα» τις ίδιες πάνω κάτω δημοτικές ενότητες. Μέγαρα, Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα, Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. «Καταραμένος τόπος. Τι περιμένεις;».  

Οι οδοί Αγίας Αικατερίνης, Αγαμέμνονος, Λεωνίδα Στάμου, Στρατηγού Ρόκα, Κοροπούλη, Ποσειδώνος, Ιπποκράτους, Περσεφόνης και Μεγάλου Αλεξάνδρου θάφτηκαν από μπάζα, αυτοκίνητα, λάσπη και νερό. «Η αγορά της Μάνδρας πέθανε, τελειώσαμε», αναφωνούν καταστηματάρχες και υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και νερό. «Δεν έχουμε ούτε σταγόνα. Ούτε να πλύνουμε τα χέρια μας. Πολλές οικογένειες έχουν μωρά και δεν είχαν προβλέψει για εμφιαλωμένα νερά», ομολογούν, ενώ δεκάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού επιδίδονται στη «μάχη του συσσιτίου» από νωρίς το πρωί.

Οι μαρτυρίες πολλές, οι εικόνες πιο δυνατές από οποιαδήποτε περιγραφή και η χώρα σε κατάσταση σοκ. Η επόμενη μέρα της ανείπωτης τραγωδίας βρίσκει τη δυτική Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την πολιτεία αντιμέτωπη με την αναζήτηση ευθυνών και την κυβέρνηση και κηρύσσει τριήμερο πένθος στη μνήμη των 16 αδικοχαμένων θυμάτων σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο. Είναι άραγε αυτό αρκετό;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα