Ωριωνίδες: Κορυφώνεται απόψε η βροχή από 'πεφταστέρια'

The starlit sky turns around the north star behind a tree at a clear night in Carinthia, near Deutsch Griffen, Austria, on Monday, Feb. 7, 2011. (AP Photo/Ronald Zak)
The starlit sky turns around the north star behind a tree at a clear night in Carinthia, near Deutsch Griffen, Austria, on Monday, Feb. 7, 2011. (AP Photo/Ronald Zak) ASSOCIATED PRESS

Ποιες είναι οι κατάλληλες ώρες για να τις παρατηρήσουμε τη νέα βροχή διαττόντων αστέρων που θα είναι ορατή στην Ελλάδα

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής προς χαράματα Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.

Το φεγγάρι δεν θα είναι μεγάλο και έτσι ο ουρανός -αν δεν υπάρχουν σύννεφα- αναμένεται να είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

ADVERTISINGΟι Ωριωνίδες ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την 'ουρά' που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

(Φωτογραφία: AP Photo/Ronald Zak)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Την Παρασκευή 'βρέχει' Ωριωνίδες - Ορατά και στην Ελλάδα τα πεφταστέρια

SHARE:

24Media Network