Παγκόσμια πρώτη στο σκάκι η 16χρονη Σταυρούλα. Το δικό μας παιδί θαύμα

Παγκόσμια πρώτη στο σκάκι η 16χρονη Σταυρούλα. Το δικό μας παιδί θαύμα

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι η 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα. Μετά το 2013 και το 2015, στέφθηκε για τρίτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια (νεανίδων αυτή τη φορά), πετυχαίνοντας ακόμη μία πολύ σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα και το ελληνικό σκάκι

Μια σπουδαία διάκριση για τη χώρα μας. Η Σταυρούλα Τσολακίδου είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Η 16χρονη μαθήτρια της Δευτέρας Λυκείου Σταυρούλα Τσολακίδου, κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου. Η νεαρή κοπέλα από την Καβάλα αναδείχθηκε πανηγυρικά παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων με 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα).

Πέρυσι είχε κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο στις 16χρονες και έτσι φέτος αγωνίσθηκε στην ανώτερη από την ηλικία της κατηγορία νεανίδων (μέχρι 18 ετών), όπου συμμετείχαν 52 σκακίστριες από 37 χώρες.

Έτσι, μετά το 2013 και το 2015, στέφεται και το 2016, για τρίτη φορά, παγκόσμια πρωταθλήτρια, πετυχαίνοντας ακόμη μία πολύ σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα και το ελληνικό σκάκι.

Η 16χρονη πρωταθλήτρια της χώρας μας επιστρέφει μαζί με την Εθνική ομάδα αύριο και από την Τετάρτη ξεκινάει αμέσως τα μαθήματά της. Η Σταυρούλα φοιτά στη Β΄τάξη του 1ου Ενιαίου Λυκείου Καβάλας και συμμετέχει στην Εθνική μας ομάδα των γυναικών από το 2014, από την ηλικία των 13 ετών. Η Τσολακίδου συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη παράδοση της Καβάλας, από όπου ξεκίνησε η σημερινή προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας των γυναικών, Άννα Μαρία Μπότσαρη (το 1988 3η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι 16 ετών, το 1990 επίσης 3η στο Πρωτάθλημα μέχρι 20 ετών και το 1991 2η).

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος επέλεξε μόνη της να αγωνιστεί στη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, την οποία και κατέκτησε.

Η ίδια δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου:

“Αυτό το τουρνουά ήταν απολύτως επιτυχημένο για εμένα, πραγματικά το απόλαυσα. Ο τελευταίος γύρος ήταν ένα θαύμα. Η αντίπαλος μου η Alexandra Obolentseva ήταν ισόβαθμη με μένα αλλά έχασε από την αντίπαλο της, και έτσι είμαι πολύ τυχερή που κατάφερα να κερδίσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ήθελα να λάβω μέρος στην κατηγορία U18 καθώς πέρυσι ήμουν πρωταθλήτρια στην κατηγορία U16 και αποφάσισα να ανταγωνιστώ κορίτσια μεγαλύτερα από εμένα. Έκανα ό,τι είχα κάνει και στα 14 μου όταν είχα επιλέξει να διαγωνιστώ στην κατηγορία των U16. Θέλω να γίνω επαγγελματίας σκακίστρια στο μέλλον. Προφανώς πρέπει να σπουδάσω και να πάρω κάποιο πτυχίο ωστόσο θέλω να περάσω τον περισσότερο χρόνο μου παίζοντας σκάκι”.

 

Ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, στον οποίο αγωνίζεται η Σταυρούλα Τσολακίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε:

“Είναι μοναδική στα χρονικά η επιτυχία που σημείωσε. Ποτέ, καμία άλλη αθλήτρια, πανελλαδικά η πανευρωπαϊκά, σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν κατέκτησε τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα”.

“Η συνέπεια, οι πολύωρες προπονήσεις της, το αγωνιστικό πνεύμα που τη διακρίνει, η προσπάθεια και η επίμονή της, την οδήγησαν σε αυτήν τη μεγαλειώδη νίκη. Με την τελευταία νίκη απέδειξε σε όλους ότι δεν τα βάζει κάτω, συνεχίζει την προσπάθεια μέχρι τέλους. Έχει τσαγανό και θέληση αυτό το κορίτσι. Έχει μία ακούραστη μαχητικότητα που παρά τις δυσκολίες πάντα καταλήγει σ’ ένα εντυπωσιακό φινάλε”, είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σχολιάζοντας τη μεγάλη νίκη της Σταυρούλας Τσολακίδου ανέφερε:

“Για ακόμη μία φορά μας έκανε υπερήφανους ως Καβαλιώτες και ως Έλληνες. Εκ μέρους ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας τη συγχαίρω θερμά για την κατάκτηση ενός ακόμα παγκόσμιου τίτλου και την ευχαριστώ από βάθους καρδιάς που σε καιρούς δύσκολους συνεχίζει ν’ αγωνίζεται σκληρά και να μας δίνει ελπίδες πως οι νέοι άνθρωποι έχουν τις δυνατότητες να πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Με πάθος γι’ αυτό που κάνει, με συνέπεια και έμπνευση, η Σταυρούλα κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα σημαντικό τίτλο και να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Ταυτόχρονα μας έκανε υπερήφανους για τους αθλητές μας. Διαβεβαιώνουμε, τόσο την ίδια, όσο και όλα τα μέλη της μεγάλης και δραστήριας σκακιστικής οικογένειας του δήμου Καβάλας ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

(Φωτογραφίες: Πανελλήνιες Διοργανώσεις ΕΣΟ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα