Παναγιώτης Φύσσας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά”

Παναγιώτης Φύσσας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά”
INTIME

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα περιέγραψε πώς δολοφονήθηκε ο γιος του, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις όλων των συνηγόρων υπεράσπισης, όπως και του Ιωάννη Λαγού. Μάγδα Φύσσα: "Απολογείται ο γιος μου εδώ; Αυτά που ένιωθε έγραφε, δεν σκότωνε".

Για ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να επιτευχθεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μίλησε ο πατέρας του, Παναγιώτης, περιγράφοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής πώς ο γιος του έφυγε από τη ζωή μέσα από τα χέρια του.

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανέφερε όσα ο ίδιος γνωρίζει, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις όλων των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και του Ιω. Λαγού.

“Ο Παύλος βρέθηκε σε λάθος μέρος χωρίς να το γνωρίζει. Έπεσα να κοιμηθώ και στις 12:05 η νύφη μου με κάλεσε. Τρέχω στην Τσαλδάρη γιατί έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Παίρνω το αμάξι, ήταν γύρω στα 200 μέτρα μακριά και βλέπω στα 100 μέτρα δυο μηχανάκια και ένα της αστυνομίας που είχαν κλείσει τον δρόμο. Πήγα στο σημείο, δεν είχε κίνηση, είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά, στο πεζοδρόμιο δεν είδα αίματα πολλά και είπα ευτυχώς. Της λέω της Χρύσας “τι έχει ο Παύλος;” και λέει “κουρασμένος είναι”. Πήγα στο αυτί του “Παύλο! Παύλο!” φώναξα. Ο αστυνομικός μού λέει “σηκωθείτε να κάνουμε τη δουλειά μας”. “Τώρα καθίκι ήρθες να κανείς τη δουλειά σου; Όταν σε παρακαλάγαμε δεν ερχόσουν” του είπε η Χρύσα. “Κάποιο λάθος κάνετε” της απάντησε. “Εσύ ήσουν!” είπε» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Πρόσθεσε ότι: “Το ασθενοφόρο πήρε τον Παύλο και με το αμάξι ακολούθησα. Δεν ανέπτυξε ταχύτητα, δεν έβαλε σειρήνα. Όταν φτάσαμε πήγα να ρωτήσω τι συμβαίνει. “Ζει ο Παύλος;” είπα στους τραυματιοφορείς. “Θα σας πει ο γιατρός” απάντησαν και τους είπα: “Αργήσατε πολύ, αργήσατε!”. Εκείνοι μου είπαν, “δεν φταίμε εμείς, ερχόμασταν από Ελευσίνα”. Μετά βλέπω το παιδί, κοιτάω τον γιατρό και με τα μάτια καταλαβαίνω ότι έχει φύγει. Τον ρωτάω “φταίει που άργησε το ασθενοφόρο; “Όχι” μου λέει. “Απέξω αν τον χτυπούσαν δεν θα κάναμε τίποτα. Το χτύπημα είναι επαγγελματικό, δεν θα κάναμε τίποτα”».

Κατά τον Παναγιώτη Φύσσα το έγκλημα ήταν οργανωμένο: «Ένας δολοφόνος όταν θέλει να δολοφονήσει ή όταν παίρνει εντολή, θα πρέπει να κάνει ένα σχέδιο. Ήθελε να μετρήσει τον Παύλο και κυρίως να τον “μυρίσει”… να τον πλησιάσει φιλικά, όπως και έκανε όταν ήρθε η ώρα» εξήγησε και αναρωτήθηκε: «Γιατί πήγε στον Παύλο; Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα τον μαχαίρωνε; Το σχέδιο ήταν ο Ρουπακιάς να γνωρίσει τον Παύλο για να τον πλησιάσει φιλικά. Δεν φορούσε ρούχα της Χρυσής Αυγής και ο Παύλος τον θυμήθηκε από πριν όταν τον είδε, και για αυτό τον βρήκε χαλαρό και τον μαχαίρωσε».

Πρόεδρος: «Ο κ. Ρουπακιάς λέει ότι φοβήθηκε…»

Μάρτυρας: «Σούμο έκανε, τι φοβήθηκε; Έκανε επίδειξη δύναμης.»

Πρόεδρος: «Ότι ήταν οργανωμένο πού προκύπτει;»

Μάρτυρας: «Από τον τρόπο που είχαν κλείσει τον δρόμο – που οι αστυνομικοί ήταν από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και όχι από την πλευρά των παιδιών. Τα παιδιά ήταν 5 και εκείνοι 40, δεν τα προστατεύσαν τα παιδιά. Και όταν η αστυνομικός λέει “ε όχι και μαχαίρια” τι σημαίνει; Ότι είχαν πει να παίξουν ξύλο μόνο…»

Πρόεδρος: «Εμάς μας ενδιαφέρει η Χρυσή Αυγή. Αυτοί είναι κατηγορούμενοι εδώ…»

Εισαγγελέας: «Είχε δύναμη η Χρυσή Αυγή εκεί τότε; Είχε παρουσία έντονη;»

Μάρτυρας: «Δεν είχα δει…»

Ο Παναγιώτης Φύσσας τοποθετήθηκε και για τους χαρακτηρισμούς που ακούγονται γύρω από τον Γ. Ρουπακιά . «Επειδή έχει ακουστεί εδώ “ο άτυχος”. Δεν είναι άτυχος, κτήνος είναι. Δεν καταλαβαίνω γιατί ζει ακόμα και δεν έχει εκτελεστεί».

Εισαγγελέας: «Είπατε ότι ο Ρουπακιάς ήθελε να τον θεωρήσει αμέτοχο, ώστε όταν του επιτεθεί να τον περάσει για κάποιον φιλικά προσκείμενο;»

Μάρτυρας: «Ναι. Είχε την άνεση αυτή.»

Εισαγγελέας: «Ήθελε και να τον “μετρήσει” είπατε.»

Μάρτυρας: «Να τον παρατηρήσει, να δει πώς παλεύει.»

Ο Παναγιώτης Φύσσας δεν δέχθηκε ερωτήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, καθώς “έχασε το παιδί του από τα ίδια του τα χέρια, δεν θέλουμε να κάνουμε ερωτήσεις”.

Αντίθετα, ο Ιω. Λαγός επέβαλε σειρά ερωτήσεων χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Λαγός: «Είπατε ότι όταν ήρθε το ασθενοφόρο, δεν έβαλε σειρήνα… Σας προκαλούν καμία εντύπωση ότι μπορεί να έχουν ωφεληθεί άλλοι από εδώ;»

Μάρτυρας:

Λαγός: «Υπήρξε η τραγική δολοφονία. Αυτοί που έχασαν ήταν ο Παύλος Φύσσας, η οικογένειά του και οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής. Θα δολοφονούσαν κάποιον μέσα σε πλήθος κόσμου με την παρουσία της αστυνομίας, και δεν θα το έκαναν σε κάποιο απόμερο μέρος;»

Μάρτυρας: ….

Πολιτική αγωγή: «Υποθετικά όλα όσα ρωτάτε…»

Λαγός: «Ενώ όλα τα αλλά είναι βάσει στοιχείων…»

“Να έχουν σκοτώσει τον άνθρωπο μας και να φοβόμαστε να βρούμε το δίκιο μας”

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η αδελφή του Παύλου Φύσσα, η οποία ολοκλήρωσε σύντομα την κατάθεση της: «Με λένε Ειρήνη και ο Παύλος είναι ο αδερφός. Τον είδα 17 Σεπτεμβρίου, είχε έρθει σπίτι μου, μια απλή καθημερινή μέρα. Χαιρετηθήκαμε λέγοντας “θα τα πούμε μετά”. Αυτό το “μετά” δεν ήρθε ποτέ. Την επόμενη φορά που είδα τον αδελφό μου, ήμουν στο νεκροτομείο. Γιατί; Γιατί το τάγμα εφόδου της Νίκαιας βγήκε για να τον δολοφονήσει. Τα έχω πολύ απλά τα πράγματα στο μυαλό μου. Ξέρω ότι ο αδελφός μου πήγε να δει μπάλα και δολοφονήθηκε στη γειτονιά του» κατέθεσε και ζήτησε από το δικαστήριο, λίγο χρόνο για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της.

«Θα μου δώσετε λίγο χρόνο γιατί κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ πέρα, φεύγουμε πολύ ταραγμένοι. Εννέα χρόνια τώρα έχουμε να διαχειριστούμε τόσα…Να είμαστε εδώ, να νιώθουμε εμείς υπεύθυνοι. Οι θύτες να μας κοιτάνε με μίσος, να μας έχουν σκοτώσει τον άνθρωπό μας και να φοβόμαστε να βρούμε το δίκιο μας» εξήγησε και συνέχισε αναφερόμενη στα όσα έμαθε μέσα από τη φίλη του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας: «Ο Παύλος δεν έτρεξε, έμεινε πίσω. Η Χρύσα πήγε στους αστυνομικούς (να τους ζητήσει) να βοηθήσουν, τους επιτίθεται. Δεν έκανε κάτι η αστυνομία εκείνο το βράδυ. Απέφυγε. Το επόμενο που μου είπε η Χρύσα ήταν ότι έχει τον αδελφό μου στην αγκαλιά της» ανάφερε μεταξύ άλλων.

Εισαγγελέας: «Γνωρίζετε γιατί δεν κατέθεσε στο πρωτόδικο δικαστήριο η Χρύσα;»

Μάρτυρας: «Δεν έχω ρωτήσει. Υποθέτω ότι το σοκ είναι τόσο ισχυρό. Το να φύγει ένας άνθρωπος μέσα στα χέρια σου, πόσο μάλλον ο δικός σου άνθρωπος…»

Εισαγγελέας: «Σας είπε αν φοβάται;»

Μάρτυρας: «Όχι δεν μου είπε. Δεν έχουμε επαφές. Σεβάστηκα ότι ήθελε να διαχειριστεί το πένθος της.»

Μάγδα Φύσσα: “Απολογείται ο γιος μου εδώ; Αυτά που ένιωθε έγραφε, δεν σκότωνε”

Παράλληλα, η υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, συνέχισε την εξέταση με μία συνεχή αντιπαράθεση με τη Μάγδα Φύσσα.

Ο υπερασπιστής επιχειρώντας να καταδείξει πως δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο, προχώρησε σε μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες δεν αφορούσαν στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αλλά μόνο το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρώντας να απεμπλέξει τη Χρυσή Αυγή.

Οι αντιδράσεις σύσσωμης της πολιτικής αγωγής υπήρξαν έντονες, φτάνοντας στο σημείο να ζητά από το συνήγορο να επιδείξει «λίγο σεβασμό στη μητέρα του θύματος» και τη Μάγδα Φύσσα να αντιδρά λέγοντας: «Δεν θέλω να μου κάνουν ερωτήσεις που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση».

Η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις όπως ποτέ οργανώθηκε η δολοφονία και πού ή πότε σταμάτησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Συνήγορος: «Κατέθεσε με απόλυτη βεβαιότητα τα όσα της έχουν πει, δεν είναι θέμα σεβασμού. Πότε σταμάτησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες;»

Μάρτυρας: «Την ώρα της δολοφονίας…»

Συνήγορος: «Δεν έχει έρθει σε επαφή ο Ρουπακιάς με κανέναν!»

Πολ. αγωγή: «Δεν ισχύει, το ξέρετε!»

Πρόεδρος: «Δεν σχολιάζετε κ. συνήγορε, ερωτήσεις κάνετε.»

Συνήγορος: «Καθυστέρησε το ασθενοφόρο να φτάσει;»

Μάρτυρας: «Εκπροσωπείτε τον δολοφόνο, που το παραδέχθηκε και με ρωτάτε για την ιατροδικαστική; Γράφει τι έγινε; Γράφει. Και τι θέλετε να μου πείτε; Ότι ο γιατρός δεν έκανε καλά τη δουλειά του και ότι ο Ρουπακιάς απλά τον τραυμάτισε;»

Συνήγορος: «Ποσά τραγούδια έγραψε ο γιος σας;»

Μάρτυρας: «Απολογείται ο γιος μου εδώ; Υπάρχει λόγος να πω για τα τραγούδια του; Αυτά που ένιωθε έγραφε, δεν σκότωνε.»

Συνήγορος: «Αρνείστε να καταθέσετε;»

Μάρτυρας: «Αρνούμαι να απαντήσω σε γελοίες ερωτήσεις.»

Άλλος συνήγορος: «Αυτό είναι ασυλία!»

Μάρτυρας: «Να με συλλάβετε τότε. Ήταν αυτόνομο άτομο, δεν ήταν η ουρά μου. Η θεωρία του ήταν προς όφελος της ανθρωπότητας»

Η Μάγδα Φύσσα αρνήθηκε να δεχθεί τα συλλυπητήρια του συνηγόρου Γερμενή, Στεφανάκη, υποστηρίζοντας ότι: «Μετά από εννιά χρόνια δεν δέχομαι τίποτα από κανέναν» και τον δικηγόρο να απαντά: «Δεν πειράζει, εγώ θα κάνω αυτό που θεωρώ σημαντικό ως άνθρωπος».

“Ο Μπούκουρας να πει στα παιδιά του ότι είναι δολοφόνος”

Η συνήγορος των Μπούκουρα, Κασιδιάρη και Αλεξόπουλου, Βάσω Πανταζή ζήτησε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Παν. Φύσσα, να εξετάσει τη Μάγδα Φύσσα καθώς απουσίαζε νωρίτερα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Παρά την αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η πρόεδρος δέχθηκε το αίτημα και η Μάγδα Φύσσα επέστρεψε στο βήμα του μάρτυρα.

Μεταξύ των ερωτήσεων, η Βάσω Πανταζή ρώτησε αν εντολείς της έχουν συλλυπηθεί τη Μάγδα Φύσσα, προκαλώντας την έκρηξη της ίδιας της μητέρας του 34χρονου μουσικού:

Συνήγορος: «Σας ζήτησε ο εντολέας μου, Ευ. Μπούκουρας, συγγνώμη κατά το πρωτόδικο δικαστήριο;

Μάρτυρας: «Σοβαρολογείτε τώρα; Με κατεβάσατε κάτω για να ρωτήσετε αν με συλλυπηθήκατε; Να σας θυμίσω ότι στη Βουλή έβαλε τα κλάματα και έλεγε για τα παιδιά του; Να πει στα παιδιά του ότι είναι δολοφόνος και να προσπαθήσει αν μπορέσει, να τα κάνει ανθρώπους και όχι κτήνη. Καμία άλλη ερώτηση. Τελείωσα, τελείωσα!»

Συνήγορος: «Έχω ερωτήσεις να κάνω τουλάχιστον, για τα πρακτικά, και ας απαντάει αρνητικά…»

Μάρτυρας: «Είμαι η μητέρα του και δεν θα απαντήσω σε γελοιότητες.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα