Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Περιφρούρηση έξω από τα campus μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές των Πανεπιστημίων

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Περιφρούρηση έξω από τα campus μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές των Πανεπιστημίων
Πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΕΚΠΑ eurokinissi

Κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να έχει νόημα και η εσωτερική παρουσία των ΟΠΠΙ. Πρέπει να τοποθετηθούν περιφράξεις, τουρνικέ για ελεγχόμενη είσοδο και κάμερες ασφαλείας

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (16/09) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα και των Πρυτάνεων τεσσάρων Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ).

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας των πανεπιστημίων και η εφαρμογή του θεσμού των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) που ήδη έχει ξεκινήσει, καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής των Σχεδίων Ασφαλείας των συγκεκριμένων Πανεπιστημίων.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν επίσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν προσωρινά οι ΟΠΠΙ

Προσωρινά και για να γίνει σταδιακά αποδεκτή η παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στους φοιτητές, να πέσουν οι τόνοι και για να έχει ουσία, θα γίνει από τις εξωτερικές περιμέτρους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Ούτως ή άλλως, για να είναι πράγματι αποτελεσματική η παρουσία τους πρέπει να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τα Πανεπιστήμια με την κατασκευή των υποδομών που έχουν συμφωνηθεί και έως τώρα κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχει πράξει.

Πρέπει να τοποθετηθούν περιφράξεις, τουρνικέ για ελεγχόμενη είσοδο και κάμερες ασφαλείας. Για παράδειγμα, στο ΑΠΘ έχουν μπει τουρνικέ μόνο στην είσοδο της Πρυτανείας. Στην παρούσα φάση υπάρχουν τουλάχιστον 70 σημεία από τα οποία αν θέλει κάποιος μπορεί να εισέλθει στον περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτελείου και λίγο έως πολύ παρόμοια είναι η εικόνα σε όλες τις Πανεπιστημιουπόλεις.

Πρακτικά λοιπόν, πρέπει να ολοκληρωθούν οι περιφράξεις και οι κάμερες ασφαλείας, τα τουρνικέ για τις εισόδους των φοιτητών και να εκδοθούν μαγνητικές κάρτες φοιτητών, καθώς οι ΟΠΠΙ δεν μπορούν ελέγξουν τους πάντες αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις.

Μέχρι τότε θα περιπολούν μεν εξωτερικά και σε όποια σημεία είναι πιο βατό εσωτερικά των περιμέτρων, όχι εντός των κτιρίων και όταν θα αντιλαμβάνονται τυχόν έκνομες ενέργειες στους περιβάλλοντες χώρους των Πανεπιστημίων τότε θα επεμβαίνουν.

Επίσης, προσωρινά θα πραγματοποιούν τις περιπολίες τους και για την δική τους προστασία με άλλες αστυνομικές δυνάμεις. Εννοείται βεβαίως ότι και αργότερα αν κληθούν να αντιμετωπίσουν συμβάντα στους περιβάλλοντες χώρους που πρακτικά θα είναι επικίνδυνα για άοπλους επί της ουσίας αστυνομικούς θα καλούν ενισχύσεις από εξωτερικές Υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα