ΚΚΕ: “Η Κομισιόν περιφρονεί τους αγώνες των φοιτητών και συγχαίρει τη ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”

Διαβάζεται σε 4'
Σημαίες του ΚΚΕ (φωτογραφία αρχείου)
Σημαίες του ΚΚΕ (φωτογραφία αρχείου) ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Τα βέλη τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στρέφουν οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Η ΕΟ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «σε απάντηση στην Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνου για το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκλητικά περιφρονώντας τους συγκλονιστικούς αγώνες των φοιτητών και μαθητών που ξεσκέπασαν την κυβερνητική προπαγάνδα, απαντά δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ που προωθεί με αποφασιστικότητα την ευρωενωσιακή στρατηγική για τα πανεπιστήμια.

Όπως η ίδια αναφέρει, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι σε πλήρη συμφωνία με “τις διατάξεις του Χάρτη σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία ίδρυσης ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την επιχειρηματική ελευθερία”. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν … απασχολεί την Κομισιόν ότι η τοποθέτηση της αυτή είναι σε πλήρη διαφωνία με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει καταγραφεί ότι εναντιώνεται στον απαράδεκτο νόμο».

«Σε απλά ελληνικά» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ, «όταν η ΕΕ μιλά για “επιχειρηματική ελευθερία” εννοεί την ελευθερία για κάποιους λίγους να κάνουν μπίζνες, με εμπόριο πτυχίων και ελπίδων, όσο οι πολλοί θα αγοράζουν γνώση “με το κομμάτι” ανάλογα πόσο αντέχει η τσέπη της οικογένειας τους, ωθώντας τους, έχουν δεν έχουν, να πληρώσουν και να πέσουν στα νύχια των τραπεζών και των φοιτητικών δανείων όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό.

Όσο για το ρόλο της ΕΕ ως θεματοφύλακα δήθεν της ακαδημαϊκής ελευθερίας… θυμίζουμε ότι με βάση τον ορισμό που δίνεται από την EUA (Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), στις αξιολογήσεις της χώρας σχετικά με τον βαθμό “ακαδημαϊκής ελευθερίας” των πανεπιστημίων μας, υπήρξε αρνητική αναφορά στις “αντιδράσεις φοιτητών και διδασκόντων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία”!

Έτσι, η “ακαδημαϊκή ελευθερία” τελικά ορίζεται ως ελευθερία για τους ομίλους και τις ορέξεις τους να αξιοποιούν τις υποδομές, το προσωπικό και τη “σφραγίδα” των δημόσιων πανεπιστημίων ή να ιδρύουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, και τα δυο προς όφελος της κερδοφορίας τους. Γι’ αυτήν την επιχειρηματική ελευθερία αποτελεί πρόβλημα και “πνίγεται” κάθε φωνή. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται άλλωστε ότι η Ευρ.Επιτροπη αντιλαμβάνεται τις σπουδές και τα πτυχία ως εμπόριο όταν: “καλεί τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS)”».

«Η Κομισιόν εκφράζει επίσης την ικανοποίηση της και για την πρόθεση κύρωσης της σύμβασης της Λισαβόνας, που δίνει και ακαδημαϊκή αναγνώριση στα πτυχία των κολεγίων! Και η οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι υπουργοί παιδείας των χωρών της ΕΕ, και της Ελλάδας, το 2018 όταν ελληνική κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους σημερινούς βουλευτές της ΝΕΑΡ που ήταν τότε βουλευτές και υπουργοί της.

‘Αλλωστε, η πλήρης συμφωνία με αυτήν την αντιδραστική πολιτική, “έβγαζε μάτι” και στις τοποθετήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφού έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αθωώσουν αυτή την στρατηγική, με τα περί “ευρωπαϊκών μοντέλων πανεπιστημίων” και “απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, τα οποία απογυμνώνονται δια στόματος της ίδιας της ευρωπαϊκής επιτροπής!» σημειώνει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωση της:

«Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, οι μαθητές οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης, να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους για ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, με πτυχία με αξία κι όχι με τιμή! Όλοι αυτοί, συνολικά οι λαϊκές οικογένειες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου. Να απορρίψουν και με την ψήφο τους αυτήν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που προκλητικά την εφαρμόζουν και την εξωραΐζουν. Με πιο ισχυρό ΚΚΕ που σταθερά μεταφέρει τη φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών, μαθητών και στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στην στρατηγική ΕΕ-κυβερνήσεων-κομμάτων του συστήματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα