Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, Δροσάκη καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό στο ΣΕΗ

Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, Δροσάκη καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό στο ΣΕΗ

Οι Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ζητούν τη διαγραφή του. Επιβεβαίωση από το ΣΕΗ στο News 24/7.

Νέες καταγγελίες έρχονται να δονήσουν τον χώρο του θεάτρου, καθώς το βράδυ της Πέμπτης τρεις ακόμη γυναίκες ηθοποιοί κατήγγειλαν γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Ο λόγος για τις Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη, οι οποίες κατηγορούν τον εν λόγω άνδρα για “σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν την γενετήσια αξιοπρέπειά τους”, προχωρώντας στην καταγγελία προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ζητώντας τη διαγραφή του.

Το ΣΕΗ μάλιστα επιβεβαίωσε στο News247.gr την εν λόγω καταγγελία, μετά από έγγραφη παραγγελία του δικηγόρου των τριών ηθοποιών.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ συγκροτήθηκε σε σώμα το με την εξής σύνθεση: Πασχάλης Τσαρούχας (πρόεδρος), Ντίνα Αβαγιαννού (αντιπρόεδρος), Μαρία Μοσχούρη (γραμματέας), Τρύφωνας Ζάχαρης (οργανωτικός γραμματέας), Γιάννης Παναγόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ), Λίλα Καφαντάρη, Ειρήνη Λιγάτου (μέλη).

Όσον αφορά στις αρμοδιότητές του, αυτές είναι καθαρά ενδοσωματειακές: Το Πειθαρχικό του ΣΕΗ δεν θα παραπέμπει στον εισαγγελέα κάποιο άτομο σε βάρος του οποίου έχει γίνει μια καταγγελία. Θα σχηματήσει ωστόσο φάκελο για το περιστατικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη έαν ο καταγγελών/ούσα προβεί σε μήνυση ή αγωγή. Το έργο κοινώς του νέου Σώματος του ΣΕΗ γίνεται σε ηθική βάση.

Ως προς τις ποινές που μπορεί να επιβάλει, αυτές κυμαίνονται από απλή σύσταση μέχρι οριστική διαγραφή από το σωματείο, κάτι που σήμερα έχει αποκλειστικά συμβολικό και ηθικό βάρος. Σημειώνεται ότι εάν δεν είχε καταργηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού, το Πειθαρχικό του ΣΕΗ θα μπορούσε να αποφασίσει την παύση της άδειας άσκησης ενός ηθοποιού κι αυτό θα ήταν ισοδύναμο με την οριστική παύση της εργασίας του.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΗ για τη σύσταση του νέου σώματος:

«Ενημερώνουμε όλους πως το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ένα καταστατικά προβλεπόμενο ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ όργανο, που αποκλειστικό στόχο έχει τη διερεύνηση και διευθέτηση ζητημάτων μόνο των μελών του Σωματείου, επί τη βάσει της αντισυναδελφικής/αντισωματειακής (αντικαταστατικής) ή όχι δράσης ή συμπεριφοράς. Δεν είναι και δεν υποκαθιστά την δικαστική ή άλλη επίσημη αρχή, καθώς εξ ορισμού και αυτονόητα ερευνά πειθαρχικά παραπτώματα και όχι ποινικά ή όποιου άλλου είδους αδικήματα. Συντελεί έτσι, αποφασιστικά, στην διαμόρφωση και την εμπέδωση συναδελφικής συνείδησης στα μέλη του Σωματείου.

Διέπεται και λειτουργεί βάσει αυστηρών κανόνων που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του, που διασφαλίζουν την ψύχραιμη, μεθοδική, αντικειμενική και βάσει συγκεκριμένων προθεσμιών διερεύνηση των ζητημάτων, που δίνουν και στα δύο μέρη τον χώρο και χρόνο να ακουστούν.

Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε όλοι μαζί και κάθε ένας ενδιαφερόμενος (για οποιοδήποτε λόγο) να τα σεβαστούμε και να αφήσουμε τα μέλη του Πειθαρχικού να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς περιττές πιέσεις.

Παράλληλα, όπως όλο αυτό το διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ συνεχίζει κανονικότατα τη λειτουργία του για την πολύπλευρη προστασία των ηθοποιών για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των ζητημάτων τους (εργασιακά, εκπαιδευτικά, κλπ.) και τις τυχόν δικαιωματικές διαφορές τους με ΜΗ μέλη του Σωματείου (εργοδότες, σκηνοθέτες, παραγωγοί κλπ.), ενώ άμεσα – όπως άλλωστε είχαμε ανακοινώσει – θα δημοσιευθεί ο ακριβής τρόπος λειτουργίας και το πλαίσιο της ομάδας εργασίας νομικής και ψυχολογικής στήριξης για ζητήματα βίας και προσβολής της αξιοπρέπειας.

Τέλος, δηλώνουμε πως όλα τα όργανα του ΣΕΗ λειτουργούν προς όφελος και λογοδοτούν αποκλειστικά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου».

Τσαρούχας: “Πάνω από 1.000 τις τελευταίες ημέρες”

Μάλιστα, την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σώματος, Πασχάλης Τσαρούχας αποκάλυψε πως «υπάρχουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί πάνω από 1.000. Υπάρχουν παιδιά που ζητάνε να έρθουν να μιλήσουν» ενώ σημείωσε ότι οι θύτες για τα εν λόγω περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης ή βίας καθημερινά αυξάνονται κατά 3 με 4.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα