Παραπομπή σε δίκη του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ζητά ο εισαγγελέας

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ενώ με ομιλίες τους μετείχαν η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος(φωτό) και η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ενώ με ομιλίες τους μετείχαν η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος(φωτό) και η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Να δικαστεί για κακουργηματική απιστία ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος προτείνει ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση εταιρίας σούπερ μάρκετ στη Βέροια, που φέρεται να ζημίωσε το ΙΚΑ κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ

Της Αντωνίας Ξυνού

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζητείται να καθίσει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με εισαγγελική εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών, για την υπόθεση εταιρίας σούπερ μάρκετ στην Κεντρική Μακεδονία.

Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, ο Ροβ. Σπυρόπουλος θα δικαστεί για την κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται ότι ζημίωσε το ΙΚΑ, καθώς με απόφασή του ήρθη η κατάσχεση λογαριασμών του σούπερ μάρκετ στη Βέροια, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης χρωστούσε στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση είναι οι τρεις ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Χαρίλαος, Νικόλας και Γεώργιος Αρβανιτίδης, που αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Η έρευνα

Η επιχείρηση -σύμφωνα με την έρευνα της Δικαιοσύνης- εμφανίζεται να οφείλει στο Ταμείο περίπου 18,25 εκατομμύρια ευρώ και οι ενέργειες του νυν διοικητή φέρονται να συνέβαλαν σε ζημία του ΙΚΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την κατηγορία, οι εντολές του Ροβ. Σπυρόπουλου είχαν ως αποτέλεσμα να αποδεσμευθούν λογαριασμοί εταιρείας και να μην κατασχεθούν χρήματα, που θα κατέληγαν στο ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα, μόλις σε μία τράπεζα εμφανίζονται να "μπήκαν" πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης φέρεται να έκανε ανάληψη σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας. Η απαραίτητη προθεσμία για να υπαχθεί η επιχείρηση σε ρύθμιση οφειλών παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία, αποφάσισε την κατάσχεση εις χείρας τρίτων των ποσών που καταβάλλονταν μέσω τραπεζών προς τους προμηθευτές της.

Την ίδια χρονική περίοδο, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβ. Σπυρόπουλος, κατά την κατηγορία, διέταξε να αρθεί η κατάσχεση "προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου", χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας στη δικογραφία. Μεταξύ άλλων, φέρεται να επικαλέστηκε την πληρωμή προσωπικού και τη ρύθμιση οφειλών, υποστηρίζοντας πως αν δεν ανταποκριθεί η εταιρεία «να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ακολούθησε η άρνηση του τοπικού διοικητή ΙΚΑ Βέροιας και στη συνέχεια -πάντα κατά τη δικογραφία- μία δεύτερη εντολή του Ροβ. Σπυρόπουλου, με την οποία ζητήθηκε και πάλι η άρση της κατάσχεσης, αυτή τη φορά έως τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Ο επικεφαλής στη Βέροια, εκφράζοντας νομικές επιφυλάξεις, συμμορφώθηκε, ενώ λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησε νέα διαδικασία κατάσχεσης, αφού τελικά η εταιρεία δεν προχώρησε σε ρύθμιση οφειλών.

Πάντως, ο διοικητής του ΙΚΑ αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας πως η εντολή της προσωρινής άρσης δόθηκε για να ρυθμιστούν οι οφειλές της εταιρείας και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

SHARE: