Πέραμα: Ο υπόδικος Λαγός και μέλη Χ.Α. προπηλάκισαν δασκάλους που δέχθηκαν προσφυγόπουλα

Πέραμα: Ο υπόδικος Λαγός και μέλη Χ.Α. προπηλάκισαν δασκάλους που δέχθηκαν προσφυγόπουλα

Καταδίκη της επίθεσης ομάδας Χρυσαυγιτών και του υπόδικου βουλευτή Λαγού εντός σχολείου στο Πέραμα από το υπουργείο Παιδείας. Αφορμή για τις βιαιότητες ήταν η απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολείο και προσφυγόπουλα από το Σχιστό (Vid)

Προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς και απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, παρουσία των μαθητών, από ομάδα Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό,  καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σημερινή ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες στην "Εφημερίδα των Συντακτών", γρονθοκοπήθηκαν δάσκαλοι και γονείς στον χώρο του σχολείου, ενώ έξω από αυτό βρίσκονταν αστυνομικοί που παρέμειναν αμέτοχοι. Όπως αναφέρουν από τη ΓΑΔΑ, "δεν ζητήθηκε επέμβαση", ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποια μήνυση.

Αφορμή για τις προσχεδιασμένες βιαιότητες ήταν η απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολείο και προσφυγόπουλα από το Σχιστό.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το εν λόγω θέμα, τα μέλη της Χ.Α. έσπευσαν να υπερασπιστούν τους γονείς οι οποίοι ήταν ενάντιοι στη φοίτηση παιδιών προσφύγων. Ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο και προπηλακισμοί. Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος διαπληκτίστηκε έντονα με τον Γιάννη Λαγό.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε τι συνέβη όταν εμφανίστηκε ο Γ. Λαγός και ομάδα μελών της ΧΑ:

Σημειώνεται ότι τα 22 προσφυγόπουλα αφού τους γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί θα ενταχθούν κανονικά στις τάξεις του σχολικού συγκροτήματος.

Το περιστατικό έγινε μάλιστα ανήμερα της δολοφονίας του 27χρονου μετανάστη Σαχσάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα στις 17 Ιανουαρίου 2013 από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Η ανακοίνωση του υπουργείου που καταδικάζει το περιστατικό

"To υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, και μάλιστα παρουσία των μαθητών, από ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Η ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.   

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής δήλωσε: Η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας – που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο".

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αφήσουν τους υπόδικους εγκληματίες να στάξουν το δηλητήριο τους σε νεανικές ψυχές

"Οι  προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους,  στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή  Λαγού,  δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι" σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει:

"Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη.  Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε  το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων,  στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο,  οφείλει να  συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού  μιας   ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας".

Από τη δική της μεριά, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

"Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση που επιχείρησε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής υπό την ηγεσία του υπόδικου Βουλευτή Γ. Λαγού στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος. Στεκόμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση και την παιδεία. Το μίσος, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν χωράνε στον τόπο μας. Κανένας φασίστας δεν είναι ευπρόσδεκτος στις γειτονιές μας. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους παραμένει φωτεινός σηματοδότης απέναντι στη ρητορική και τις πρακτικές μίσους. Η βία δεν χωράει στα σχολεία, τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά για όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και χρώματος. Αυτοί που επιδιώκουν να κλείσουν τις πόρτες των σχολείων αντιστρατεύονται τη γνώση και την παιδεία και σίγουρα επενδύουν στην ημιμάθεια και την ιστορική λήθη.

Αποτελεί πρόκληση για το δημόσιο, κοινό, αίσθημα το γεγονός ότι η τραμπούκικες ενέργειές τους λαμβάνουν χώρα, σήμερα, ημέρα συμπλήρωσης 4 χρόνων από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από μέλη της Χρυσής Αυγής. Η προοδευτική νεολαία του περάματος, ο λαός του Πειραιά και η εκπαιδευτική κοινότητα να απομονώσουν τις κραυγές μίσους και τα σχέδια αποσταθεροποίησης στα οποία επενδύουν οι Νεοναζί".

ΝΔ: "Η Χρυσή Αυγή έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο"

"Η Χρυσή Αυγή έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καταδικάζει απολύτως την εισβολή και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του Κόμματος, στο δημοτικό σχολείο Ικονίου Περάματος.

"Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν θέση σε καμία ευνομούμενη κοινωνία. Και τα "μαθήματα βίας" δεν χωρούν μέσα στις σχολικές αίθουσες, αλλά και πουθενά στο δημόσιο βίο", επισημαίνει η Πειραιώς.

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: "Απαράδεκτοι, καταδικαστέοι τραμπουκισμοί"

"Απαράδεκτοι και απόλυτα καταδικαστέοι οι τραμπουκισμοί από βουλευτή και μέλη της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα. Τα αποκρουστικά φαινόμενα ρατσιστικής βίας δεν έχουν την παραμικρή θέση στα σχολεία και γενικότερα στο χώρο της Παιδείας" δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Καταδικάζει την επίθεση το ΚΚΕ

"Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο τσιράκι του συστήματος της εκμετάλλευσης, συνεχίζει να επιτίθεται σε όσους αντιστέκονται στο ρατσιστικό της παραλήρημα» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα επίθεση με τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το γνωστό υπόδικο για εγκλήματα Γ. Λαγό, με την παρουσία και την ανοχή της αστυνομίας, ενάντια σε εκπαιδευτικούς και γονείς, σήμερα σε σχολείο στο Πέραμα, το οποίο προορίζεται να φοιτήσουν παιδιά θύματα του πολέμου. Ο ελληνικός λαός, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι στα προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των πολέμων και της βαρβαρότητας. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά", αναφέρει το ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Η εγκληματική συμμορία επανεμφανίζεται

"Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά.  Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος" αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει: "Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται. Στόχος αυτή την φορά το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων. Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους".

Μαυρωτάς: Έξω από τις πύλες των σχολείων η Χρυσή Αυγή

"Η εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του κόμματος, έρχεται να μας θυμίσει τι εκφράζει αυτός ο χώρος. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία μας από τη ρητορική μίσους και τους τραμπουκισμούς" ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, εκ μέρους του Ποταμιού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
SHARE:

24Media Network