Πέθανε ο Νίκος Αγγελής των θρυλικών Χωρίς Περιδέραιο

Νίκος Αγγελής-Χωρίς Περιδέραιο
Νίκος Αγγελής-Χωρίς Περιδέραιο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Αγγελής, στιχουργός και τραγουδιστής της ιστορικής μπάντας Χωρίς Περιδέραιο - Η μπάντα κράτησε μόλις τρία χρόνια και επηρέασε πολλούς με τον ήχο της

"Έφυγε" από τη ζωή ο τραγουδιστής, στιχουργός και κιμπορντίστας των Χωρίς Περιδέραιο, της εμβληματικής ελληνικής synth-pop-electro-punk μπάντας που επηρέασαν την ελληνική new wave με τον ήχο τους.

Ο Νίκος Αγγελής ήταν στο επάγγελμα δικηγόρος και πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ.

ADVERTISING

Το συγκρότημα ''Χωρίς Περιδέραιο'' ήταν μια τριμελής μπάντα, από τις πρώτες new wave της ελληνικής σκηνής της δεκαετίας του '80. Όλα τα τραγούδια τους είναι με ελληνικό στίχο, τον οποίο και έγραφε ο Νίκος Αγγελής με σαφή επιρροή από τον υπερρεαλισμό. Η ονομασία του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' έγινε με αφορμή ένα τραγούδι που είχανε γράψει, όπου όμως δεν μπήκε σε κανέναν δίσκο τους αλλά παιζόταν στα live του συγκροτήματος.

Το γκρουπ δημιουργήθηκε κάπου στα τέλη του 1982 όταν ακόμα ο Νίκος Αγγελής σπούδαζε στη Νομική και είχε βάλει αγγελία αναζητώντας μουσικούς. Έτσι στην αγγελία ανταποκριθούν ο Κώστας Κόλλιας και ο Παντελής Πετρονικολός. Η αρχική σύνθεση του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' ήταν η εξής:

Νίκος Αγγελής - Φωνή και πλήκτρα

Κώστας Κόλλιας - Πλήκτρα και Rhythm Box

Παντελής Πετρονικολός - Κιθάρα

Έτσι άρχισαν και έγραψαν τα δικά τους synth-pop-electro-punk κομμάτια με ελληνικό στίχο και μερικούς μήνες μετά ήρθαν οι πρώτες live εμφανίσεις του συγκροτήματος ''Χωρίς Περιδέραιο''.

Στις αρχές του 1983 έγιναν οι πρώτες συναυλίες τους στη Σοφίτα στην Πλάκα. Ήταν τότε από τα πιο γνωστά κλαμπ. Η σύνθεση τότε της μπάντας αποτελούνταν από δυο synth, μια κιθάρα και ένα rhythm box. Τότε στις αρχές του 1983 είχαν γραφτεί ένα demo, το οποίο και είχανε δώσει στο Art Nouveau.

Τον Οκτώβριο του 1983 παίξανε ως support γκρουπ στους ''Magic De Spell''. Εκείνη την περίοδο παίζανε στον Πήγασο στην Καλλιδρομίου, στο Χύμα στο Χαλάνδρι, και σε πολλές συναυλίες πολιτικές αλλά όχι κομματικές.

Τον Δεκέμβριο του 1983 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά του γκρουπ με τίτλο ''Άνωση''. Ήταν ένα επτάιντσο βινύλιο, με δύο τραγούδια, όπου κυκλοφόρησε από από την "Art Nouveau" σε 350 αντίτυπα. Τον Οκτώβριο του 1983 είχαν ηχογραφηθεί αυτά τα δυο κομμάτια, που ήταν τα "Άνωση" και "Το Χρώμα Και Το Σχήμα", στο στούντιο "Cosmosound". Το εξώφυλλο του επτάιντσου "Άνωση" είχε επιμεληθεί ο εκκεντρικός ζωγράφος Δημήτρης Γέρος.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1984 παίξανε live στο Cine Louiza στον Βύρωνα, μαζί με τα γκρουπ ''Yell-O-Yell'', ''Cpt Neφos'', ''Teenage Dolls'', ''Rehearsed Dreams'', ''R.R. Hearse'' και ''On Purpose''.

Το 1985 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο όπου είχε τίτλο "Χορός Για Μουσική".  Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε στο "The Mustes-Sound Studio". Ο δίσκος περιλαμβάνει εννιά νέα κομμάτια του γκρουπ, τα οποία και κυκλοφόρησαν από την ανεξάρτητη εταιρεία ''Λαιστρυγόνα'' σε δίσκο βινυλίου. Αυτή ήταν η πρώτη κυκλοφορία της ανεξάρτητης τότε εταιρείας Λαιστρυγόνα.

Στο δίσκο ''Χορός Για Μουσική'', εκτός από τα τρία μέλη του γκρουπ συμμετείχαν και οι παρακάτω μουσικοί:

Γιάννης Ντρενογιάννης κιθάρα (ex "Μagic de Spell", "Psychomafia", "Cpt Neφος" κ.α.),

Γιώργος Δρακόπουλος πλήκτρα (''Moist Device'') και

Στέφανος Λαρετζάκης τύμπανα (''Moist Device'') .

Στις 13 Μαΐου του 1985, παίξανε live στο Κύτταρο στην Αθήνα, μαζί με τα συγκροτήματα ''Αρνάκια'' και ''Λευκή Συμφωνία''.

Το 1986 το γκρουπ διαλύθηκε, καθώς έφυγε από το γκρουπ ο Κώστας Κόλλιας και λίγο μετά ο Νίκος Αγγελής έφυγε στη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές, αφήνοντας πίσω τους ένα μύθο για ένα συγκρότημα - φάντασμα και φανατικούς ακροατές. Ήταν ένα πολύ πρόωρο τέλος για ένα γκρουπ που είχε να δώσει πολλά στην ελληνική σκηνή.

Μετά τη διάλυσή τους, ο Παντελής Πετρονικολός συνέχισε σαν session μουσικός. Ο Νίκος Αγγελής συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Γαλλία και αργότερα γύρισε στην Ελλάδα. Ο Κώστας Κόλλιας έπαιξε για λίγο στους "Magic De Spell". Ο Γιάννης Ντρενογιάννης συνέχισε με τους "Anti Troppau Council" όπου έπαιζε παράλληλα και αργότερα πήγε στους "Libido Blume" και "Yeah!". Ο Γιώργος Δρακόπουλος στους "Moist Device" και "Venericna Bolest" και ο Γιώργος Λαρετζάκης στους "Moist Device".

Το 2008 το πρώτος και μοναδικός δίσκος τους με τίτλο "Χορός Για Μουσική" επανακυκλοφόρησε από τη νεοσύστατη (τότε) δισκογραφική εταιρεία "Ειρκτή", σε μόλις πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα. Ολόκληρο τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ.

Πριν δύο χρόνια οι Χωρίς Περιδέραιο επανενώθηκαν για μια σειρά από live εμφανίσεις.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Αγγελή στο popaganda.gr.

Πηγή: 

elliniko-greek-rock

SHARE:

24Media Network