Πλαστά πιστοποιητικά: Από την υποχρεωτικότητα στους “μαϊμού εμβολιασμούς”

Πλαστά πιστοποιητικά: Από την υποχρεωτικότητα στους “μαϊμού εμβολιασμούς”
Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Shutterstock

Σαφείς οδηγίες έχει δώσει ο Υπουργός Υγείας, ώστε να διαπιστωθεί σε τι ποσοστό ειδικά, υγειονομικοί υπάλληλοι, κάνουν χρήση πλαστών πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού. Πληθαίνουν οι καταγγελίες.

Μια σημαντική παρενέργεια της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, και αφορά στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης με covid. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για πιστοποιητικά “μαϊμού” σε πολλές περιοχές της χώρας όπως σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ικαρία, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη.

Τη χρήση των πιστοποιητικών αυτών φαίνεται να κάνουν και κάποιοι υγειονομικοί, η κατηγορία των πολιτών οι οποίοι εντάχθηκαν πρώτοι στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας. Μάλιστα τέτοια πιστοποιητικά εντοπίστηκαν σε περιοχές τις Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας οι οποίες ελέγχονται από την 3η Υγειονομικής περιφέρεια μετά την αποκάλυψη της περίπτωσης στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα.

Από κει και πέρα όμως νέες βαρύτατες καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και νόσησης έρχονται στο φως. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα, μπαίνει το νοσοκομείο του Μεσολογγίου, καθώς υπήρξε καταγγελία για πλαστό πιστοποιητικό νόσησης γυναίκας γιατρού.

Συνάδελφός της στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από ασθενή με κορονοϊό για να το καταγράψει ως δικό της και να της δοθεί πιστοποιητικό νόσησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ παρακλάδια των κυκλωμάτων με πλαστά πιστοποιητικά έχουν εντοπιστεί σε Αιτωλοακαρνανία και Κρήτη.

Την ίδια ώρα, καταγγελία της αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Άννας Μαστοράκου, κάνει λόγο για αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δέχονται δεκάδες γιατροί για να εκδώσουν επί πληρωμή πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Να τονίσουμε ότι με ανάρτησή του σήμερα το πρωί στο twitter ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης αναφέρει ότι “τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα”.

Την ίδια ώρα και η αστυνομία μπαίνει στη διαδικασία των ελέγχων. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ ανέλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης με τα εικονικά πιστοποιητικά στο κέντρο υγείας Παλαμά Καρδίτσας αλλά και τις προεκτάσεις της. Δηλαδή, την υπόθεση με την αρνήτρια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Κοζάνης που φέρεται να έχει εμβολιαστεί και εκείνη εικονικά στο κέντρο της Καρδίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί στις υγειονομικές αρχές οδηγίες ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης των υγειονομικών του ΕΣΥ. Οι οδηγίες αφορούν στα κέντρα που εκδόθηκαν, το πλήθος των εμβολιασμένων που άλλαξαν Ταχυδρομικό Κώδικα, τη χρονική περίοδο που έγιναν με αναφορά αν υπήρξε κάποια απότομη αύξηση εμβολιασμών αλλά και τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να φέρουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά.

Χθες επίσης το OPEN αποκάλυψε και την εισαγωγή μαϊμού πιστοποιητικών από τη Βουλγαρία, μια εξέλιξη την οποία επίσης ερευνά η αστυνομία.

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένας ενδοιασμός από κάποιους σχετικά με το πως θα μπορεί να ελέγχεται ένας ιδιώτης γιατρός εάν κάνει σωστά τον εμβολιασμό ή όχι και εάν εξασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε αύξηση σε “μαϊμού” εμβολιασμούς.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Όπως ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης , μετά τις απάτες που έχουν εντοπιστεί λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστεί το φαινόμενο. «Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά, σημείωσε ο κ. Μπίνης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. «Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως έχουμε 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε. Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα