Πλειστηριασμοί και μισθώσεις στο τετ α τετ Χατζηδάκη – τρόικας

Πλειστηριασμοί και μισθώσεις στο τετ α τετ Χατζηδάκη – τρόικας
Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι... Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται». (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Εμπορικές μισθώσεις και πλειστηριασμοί στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη με τροϊκανούς

Τη «χρυσή τομή» στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων θα αναζητήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η τρόικα κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη, την πρώτη σε αυτό τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη, θεωρείται αμφίβολο ότι θα τεθεί επί τάπητος σήμερα το θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών, θέμα το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να το παραπέμψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην πρότασή της, σύμφωνα με την οποία η ελάχιστη καθοριζόμενη από τον νόμο διάρκεια της εμπορικής μίσθωσης μειώνεται ακόμη περισσότερο, στα τρία χρόνια.

Για τις υφιστάμενες μισθώσεις το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει να παραμείνουν σε καθεστώς δωδεκαετούς προστασίας και οι όποιες αλλαγές να αφορούν σε μείωση του χρόνου προειδοποίησης και αύξηση στις αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες.

Μέχρι στιγμής, η τρόικα φέρεται να διαφωνεί και με αυτή την πρόταση, επιμένοντας στην πλήρη και άμεση απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, χωρίς δηλαδή να προβλέπεται ελάχιστη καθοριζόμενη από τον νόμο διάρκεια της εμπορικής μίσθωσης, με βασικό επιχείρημα ότι έτσι θα αναθερμανθεί η χειμαζόμενη αγορά των επαγγελματικών ακινήτων.

Εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στη βάση της πρότασης του υπουργείου, το τελευταίο θεωρεί ότι δεν θα έχει σημαντικό πρόβλημα να φέρει σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή.

Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητούσε η ελάχιστη διάρκεια των μισθώσεων να ανέρχεται σε έξι χρόνια, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι τα στελέχη του κυβερνητικού εταίρου διαφωνούν μεταξύ τους με άλλα να τάσσονται υπέρ της τριετίας και άλλα υπέρ της εξαετίας.

Βεβαίως, η «καυτή πατάτα» για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών. Εάν το θέμα τεθεί από την τρόικα, εκτιμάται ότι θα είναι σε πολύ γενικό πλαίσιο.

Μάλιστα, εάν η τρόικα εμφανιστεί με σκληρή γραμμή, εάν ζητήσει δηλαδή μαζικό «άνοιγμα» των πλειστηριασμών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να επικαλεσθεί τη δέσμευση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική δυσκολία πληρωμής των οφειλών.

Στην ίδια κατεύθυνση θα υποστηρίξει ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συζητήσει κάτι άλλο και δεν αποκλείεται να παραπέμψει το ζήτημα σε συνάντηση που θα γίνει μεταξύ πρωθυπουργού και τρόικας.

Το υπουργείο πάντως θέλει να κλείσει το θέμα πριν από το τέλος του έτους και διαψεύδει -ανεπισήμως- σενάρια περί παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα