Τα πλοία που σώζουν τη Σαμοθράκη – Τελειώνουν τα τρόφιμα, εγκλωβισμένοι τουρίστες

Τα πλοία που σώζουν τη Σαμοθράκη – Τελειώνουν τα τρόφιμα, εγκλωβισμένοι τουρίστες
Facebook (Χρηστος Τσιαουσης)

ANAX, Andros jet και ΖΕΦΥΡΟΣ, έρχονται ως "σωτήρες" για δεκάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Σαμοθράκης και λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να αποχωρήσουν για τις οικίες τους.

Αφόρητη η κατάσταση στην Σαμοθράκη, αφού στο λιμάνι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 500 άνθρωποι που αδυνατούν λόγω των καιρικών συνθημάτων να αποχωρήσουν. Λύση στο θέμα του αποκλεισμού της Σαμοθράκης δρομολογεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι αναχώρησε από τη Νάξο το ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Andros Jet», το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Σαμοθράκη στις 22:00 το βράδυ.

Άμεσα θα εκτελέσει ένα δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη και ένα από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη. Από την επόμενη ημέρα 15/08 το «Andros Jet» θα εκτελεί τρία δρομολόγια την ημέρα, ενώ αν χρειαστεί και επιπλέον προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί. Το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 ΙΧ. Επίσης σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται στη Σαμοθράκη το οχηματαγωγό «Άναξ»προκειμένου να αρχίσει άμεσα την εκτέλεση δρομολογίων για τη μεταφορά φορτηγών με εμπορεύματα προς την Αλεξανδρούπολη. Το επόμενο δρομολόγιο του συγκεκριμένου πλοίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη θα είναι στις 16:00 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ από Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη.

Twitter

Διακόσια αυτοκίνητα επιβιβάστηκαν σήμερα στο οχηματαγωγό «ANAX» που κατέπλευσε στις 12 στο λιμάνι της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα οχήματα ταξιδεύουν προς Αλεξανδρούπολη χωρίς τους οδηγούς με την δέσμευση πως θα αποβιβαστούν σε πάρκινγκ στο λιμάνι από το πλήρωμα του οχηματαγωγού.

parallaximag.gr

ANAX

Το ANAX είναι μεγαλύτερο αμφίδρομο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Κατασκευασμένο στα ναυπηγεία της Αμαλιάπολης του Βόλου, το ΕΓ-ΟΓ «Άναξ» έγινε ξαφνικά γνωστό στο πανελλήνιο χάρη στην επέμβασή του στη Σαμοθράκη, μεταφέροντας εμπορεύματα που αρχίζουν σιγά σιγά να εκλείπουν από τα ράφια των καταστημάτων.

Το πλοίο «Άναξ» είναι ένα ολοκαίνουργιο πλοίο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα σε μόλις 11 μήνες και δρομολογήθηκε στην πορθμειακή γραμμή της Θάσου το πρώτο εξάμηνο του 2018. Με 100 μέτρα μήκος και 20 πλάτος, μπορεί να μεταφέρει 240 ΙΧ οχήματα στα δύο γκαράζ του και 1130 επιβάτες στα δύο καταστρώματά του. Οι 4 κύριες μηχανές του του δίνουν υπηρεσιακή ταχύτητα 13 κόμβων.

ΖΕΦΥΡΟΣ

Λίγο αργότερα έφτασε στο λιμάνι το επιβατηγό “ΖΕΦΥΡΟΣ” χωρητικότητας 140 ατόμων, στο οποίο επιβιβάστηκαν 140 άτομα και έφυγε επίσης για Αλεξανδρούπολη με την διαβεβαίωση πως θα επιστρέψει για να κάνει άλλα δύο δρομολόγια. Ωστόσο εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του νησιού παραμένουν 500 ακόμη άνθρωποι.

parallaximag.gr


Andros Jet

Ταυτόχρονα, για τους επιβάτες (και όχι τα οχήματα), άλλη μία λύση στο θέμα του αποκλεισμού της Σαμοθράκης λόγω των καιρικών συνθηκών, δρομολογεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, το ταχύπλοο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Andros Jet», της εταιρίας «SeaJets» θα καλύψει άμεσα τις συγκοινωνιακές ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.

Το πλάνο της εμπλοκής του παραπάνω σκάφους, ως τώρα, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το πλοίο αναχωρεί από τη Νάξο σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου, στις 12.00 περίπου το μεσημέρι.
  • Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει -πρώτα- στο λιμάνι της Σαμοθράκης στις 22.00 το βράδυ (14 Αυγούστου).

Από το λιμάνι της Σαμοθράκης θα εκτελέσει άμεσα δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα κάνει ένα ακόμη μεταμεσονύκτιο δρομολόγιο προς την Σαμοθράκη.

Την επόμενη μέρα Πέμπτη 15 Αυγούστου, το πλοίο θα εκτελέσει όσα δρομολόγια απαιτούνται ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Σαμοθράκη.

Το «Andros Jet» έχει μήκος 61 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 36 κόμβων την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 ιδιωτικής χρήσης οχήματα. Το συγκεκριμένο σκάφος δεν μπορεί να μεταφέρει φορτηγά οχήματα.

Στο λιμάνι επικρατεί ένταση και νεύρα εξαιτίας της ταλαιπωρίας από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό ο οποίος μετράει πλέον οκτώ ημέρες. Χαρακτηριστική ήταν η αγανάκτηση του κόσμου όταν εμφανίστηκε ο δήμαρχος του νησιού για να κάνει δηλώσεις και σημειώθηκαν φραστικά επεισόδια και ένταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα