Πολυτεχνείο: Η μακρά ιστορία της αιματοβαμμένης σημαίας

Πολυτεχνείο: Η μακρά ιστορία της αιματοβαμμένης σημαίας
Από την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 1999 EUROKINISSI

Από την κεντρική του Πολυτεχνείου, στα χέρια των φοιτητών. Η ιστορία της αιματοβαμμένης σημαίας που δεσπόζει κάθε χρόνο στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η 17 Νοέμβρη έχει αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι της στη σύγχρονη ιστορία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τη μεγάλη στιγμή της επιστροφής της Δημοκρατίας στη χώρα.

Ανεξίτηλο παραμένει και το αίμα με το οποίο βάφτηκε η σημαία που βγήκε από το Πολυτεχνείο τη μοιραία εκείνη νύχτα, πέρασε από τα χέρια πολλών και κατέληξε στους φοιτητές της ΠΑΣΠ.

Κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία δεσπόζει στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, υπενθυμίζοντας τη μακρά ιστορία της.

Από την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2013 Eurokinissi

Από την πύλη του Πολυτεχνείου στα χέρια των φοιτητών

Το μέγεθος της ιστορίας που “κουβαλάει” η αιματοβαμμένη σημαία, είναι ανάλογο με αυτό της ημέρας. Η ελληνική σημαία δέσποζε στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και παρέμενε εκεί, μέχρι την εισβολή του τανκ στο ίδρυμα.

Το αίμα επάνω της ήταν εκ των τραυματισμένων διαδηλωτών, κάτι που την κατέστησε το πιο εμβληματικό σύμβολο της εξέγερσης.

Από την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2000 EUROKINISSI

Μεταπολιτευτικά, την ευθύνη της είχε πάντα το ΚΣ της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ). Τις τελευταίες δεκαετίες, το τελευταίο κορυφαίο όργανο του φοιτητικού κινήματος βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ ανεπιτυχείς ήταν οι προσπάθειες να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει νέο ΚΣ.

Ως εκ τούτου, η αιματοβαμμένη πέρασε στα χέρια της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΠ από την εποχή της προεδρίας του Χρήστου Παπουτσή. Το 1980 η σημαία πέρασε στα χέρια του Φώτη Χατζημιχάλη, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε το 1982 στον Γιάννη Τσαμουργκέλη.

Από την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2004 EUROKINISSI

Από το 1982 η σημαία ξεκίνησε να φυλάσσεται στα σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ. Το 1987 ο Τσαμουργκέλης παρέδωσε τη σημαία στον Βασίλη Τόγια. Εννέα χρόνια μετά, το 1996, η σημαία φυγαδεύτηκε μετά την πορεία.

Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε η φήμη πως κατά λάθος η μάνα ενός φοιτητή της ΠΑΣΠ που είχε κρατήσει τη σημαία σπίτι του για την επόμενη επέτειο, την έβαλε στο πλυντήριο λόγω του “λεκέ” που είχε επάνω της. Φήμη η οποία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Από την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2007 EUROKINISSI

Άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο, αποκάλυψαν ότι μετά το Πολυτεχνείο η σημαία πράγματι, για άγνωστο λόγο, πέρασε στα χέρια του ιδιοκτήτη της εφημερίδας της “Βραδυνής”, Τζώρτζη Αθανασιάδη, τα γραφεία της οποία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το Πολυτεχνείο. Ο Αθανασιάδης δεν αποκάλυψε ποτέ πώς την απέκτησε.

Στη συνέχεια φυλάχτηκε από την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ).

Η αιματοβαμμένη στην πρώτη πορεία

Το 1975, στην πρώτη πορεία μετά την εξέγερση, τη σημαία την κρατούσαν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιώργος Σταματάκης, ο γενικός γραμματέας Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτερικού) και ο πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ. Παλαιότερα ο Χρήστος Παπουτσής, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, διάδοχος του Στέφανου Τζουμάκα στην ΕΦΕΕ, είχε δηλώσει ότι πολλά χρόνια την έκρυβαν σε σπίτια.

“Και στο δικό μου σπίτι την κράτησα τη σημαία. Υποχρεωτικά, κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί. Επιλέγαμε επίσης και σπίτια φίλων υπεράνω πάσης υποψίας”, είχε αναφέρει.

Από την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2009 Eurokinissi

Στα επόμενα χρόνια, όταν η ΕΦΕΕ έπαψε να υπάρχει, η σημαία πέρασε στα χέρια της ΠΑΣΠ και φυλασσόταν και στα γραφεία του κόμματος.

Το 2008 ο τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, την παρέδωσε και πάλι στην ΠΑΣΠ και έκτοτε, φυλάσσεται σε άγνωστο σημείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα