Πολυτεχνείο: Ικανοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων

Πολυτεχνείο: Ικανοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων
Εικόνα από τα Εξάρχεια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο Eurokinissi

Το δόγμα της μηδενικής ανοχής λειτούργησε άψογα και ίσως για πρώτη μετά από 46 χρόνια σημειώθηκαν τα λιγότερα δυνατά επεισόδια που θα μπορούσαν να έχουν σημειωθεί μετά από την πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου και ειδικά με όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες

Άψογα λειτούργησε ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. και η εφαρμογή των μέτρων για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου με τις λιγότερες δυνατές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί ίσως τα τελευταία 46 χρόνια.

Το δόγμα της μηδενικής ανοχής λειτούργησε εξίσου άψογα καθώς δεν δόθηκε η παραμικρή δυνατότητα κατάληψης του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, ενώ έγιναν έγκαιρες επεμβάσεις και αστυνομικές επιχειρήσεις σε δύο πολυκατοικίες στα Εξάρχεια, στις οδού Σπ. Τρικούπη και Στουρνάρη. Μάλιστα συνελήφθησαν άτομα που ετοίμαζαν επιθέσεις από ταράτσες, αποκόπηκαν οι ομάδες των 200 ατόμων που έφτασαν στην Πλατεία Εξαρχείων και άρχισαν τις εντάσεις με ρίψεις αντικειμένων εναντίον αστυνομικών και αφού χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες, καταδιώχθηκαν και διαλύθηκαν.

Τοποθετήθηκαν μάλιστα ισχυρότατες δυνάμεις της Αστυνομίας σε όλους τους κρίσιμους δρόμους και τα κάθετα στενά των Εξαρχείων ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν νέες εντάσεις.

Τα υδροβόλα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. «Αίαντες» βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην γύρω περιοχή, ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Σημειώνεται ότι έγιναν ελάχιστες ρίψεις μολότοφ από κουκουλόφορους.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθησαν συνολικά 32 άτομα (24 από Πλατεία Εξαρχείων και γύρω δρόμους, 6 από το κτίριο της οδού Σπ. Τρικούπη και 2 από το κτίριο της Σόλωνος) και προσήχθησαν 20 άτομα, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, πορειών και εντάσεων. Από τις εντάσεις που σημειώθηκαν πέριξ της πλατείας τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

“Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα. Οι αστυνομικές Αρχές έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διαφύλαξη και την προστασία των εκδηλώσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ομάδες ατόμων επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές, ως ακολούθως:

Στην Αθήνα προσήχθησαν συνολικά (41) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν (28) και συγκεκριμένα:

(6) σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα,
(2) στην οδό Στουρνάρη και
(20) στην Πλατεία Εξαρχείων, μετά τη λήξη των πορειών, για επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.
Επιπλέον, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά (31) άτομα και συγκεκριμένα (14) στη Θεσσαλονίκη, (10) στην Πάτρα και (7) στο Ηράκλειο Κρήτης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα