Πώς θα ψηφίσουν ετεροδημότες, ένστολοι και ναυτικοί στις εκλογές του Μαΐου

Πώς θα ψηφίσουν ετεροδημότες, ένστολοι και ναυτικοί στις εκλογές του Μαΐου

Έως τις 14 Μαρτίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι ετεροδημότες για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Τι θα ισχύσει για ναυτικούς και ένστολους

Οδηγίες για τους ετεροδημότες, τους ένστολους και τους ναυτικούς ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, οι ετεροδημότες μπορούν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα στον τόπο διαμονής τους. Οι αιτήσεις για εγγραφή ή διαγραφή τους από τους ειδικούς καταλόγους υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Επισημαίνεται όμως ότι για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 14 Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους μεταδημοτεύσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία. 

Επίσης, οι ετεροδημότες, βάσει νόμου, δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Στις επερχόμενες οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου στον τόπο διαμονής τους και για τις αυτοδιοικητικές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Όσοι από τους ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη μπορούν να το δηλώσουν έως τις 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Να σημειωθεί ότι αν δεν ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σ' αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομα τους η ένδειξη "Ε".

Ένστολοι και ναυτικοί

Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς επίσης και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή το λιμενικό και οι ναυτικοί, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Οι προαναφερόμενοι οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους προϊσταμένους ή τους διοικητές τους την πρόθεση τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι έως και την μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όλοι οι παραπάνω εκλογείς στους οποίους χορηγείται σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, διαγράφονται με μέριμνα και ευθύνη των προϊσταμένων ή διοικητών τους από τις ειδικές εκλογικές καταστάσεις.

Οι προαναφερόμενοι εκλογείς, που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις.

SHARE: