Προχωρά η ανάπλαση της πλατείας του Άγιου Παντελεήμονα

Προχωρά η ανάπλαση της πλατείας του Άγιου Παντελεήμονα
COPYRIGHT 9,2002

Ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου Αθηναίων, ύψους 120 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την ανάπλαση της πλατείας του Άγιου Παντελεήμονα αλλά και της Αττικής

Με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου Αθηναίων (που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ) θα προχωρήσει η ανάπλαση των δυο πλατειών -Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής- μετά την προ ημερών απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού να απεντάξει τα έργα ανάπλασης των δυο πλατειών.

Τη σχετική λύση προτίθεται να προωθήσει ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την απένταξη των δυο έργων, που είχαν υπαχθεί το 2011 στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση της Αθήνας και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ (2007-2013), με ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης από την Περιφέρεια Αττικής. Την ευθύνη, δηλαδή, διαχείρισης και υλοποίησης των έργων είχαν το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο τελικά απεντάχθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής, καθώς -όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός- δεν είχε υπάρξει κανένα σημάδι προόδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αναπάντητο παραμένει γιατί δεν είχε υπάρξει καμία πρόοδος στα έργα, δεδομένου ότι οι μελέτες για τις πλατείες ήταν έτοιμες από το 2010. Πάντως, ο κ. Σγουρός ανακοίνωσε ότι τα χρήματα από την απένταξη θα απορροφηθούν σε έργα «που συνδυάζουν κοινωνική αναγκαιότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση κοινοτικών πόρων». Κατεξοχήν τέτοιο έργο αποτελεί η ανάπλαση-πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, έργο του οποίου ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά η ευθύνη για την υλοποίησή του και το κόστος βαρύνουν το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων είχε εκτιμηθεί από το ΥΠΕΚΑ σε 6 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τρεις πλατείες: Αγ. Παντελήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου). Στην πορεία εκτιμάται ότι ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ, μόνο για τις δυο πλατείες. Οι μελέτες -με πλήρη σχέδια και μελέτες λεπτομερειών- για τις δυο πλατείες είχαν ήδη εκπονηθεί το 2010 από το ΥΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, οι μελέτες φέρουν τις υπογραφές της ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, της Γενικής Δ/νσης Προγραμματισμού και Έργων και της Δ/νσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, οι αναπλάσεις στις πλατείες, πέρα από διαπλατύνσεις πεζοδρομίων με μελλοντικό στόχο να δημιουργηθεί μια διαδρομή περιπάτου έως το Πεδίον του Άρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος, την ενοποίηση χώρων πρασίνου και τον εμπλουτισμό πρασίνου κ.α., είχαν ως στόχο και τη μεταστροφή του κοινωνικού κλίματος στις δυο πλατείες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό έντυπο του υπουργείου, στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονος στόχος ήταν «ο χώρος αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων να γίνει χώρος συμφιλίωσης και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων της περιοχής. Η πλατεία διαμορφώνεται έτσι ώστε να ευνοεί τη συγκέντρωση διαφορετικών ανθρώπων και τη συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες». Άλλος στόχος ήταν η «ενίσχυση του παιχνιδιού των παιδιών στην πλατεία. Η κλειστή παιδική χαρά καταργείται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παιχνίδι με ελεύθερο χαρακτήρα σε ολόκληρο το χώρο της πλατείας». Τελικά, όλα ματαιώθηκαν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, η απένταξη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής των έργων στις δύο πλατείες ήταν «προδιαγεγραμμένη, λόγω της υπερβολικής κοστολόγησης και της δυσαρμονίας τους με τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Απτό αποτέλεσμα του τι συμβαίνει όταν τα υπουργεία σχεδιάζουν, ερήμην του φυσικού υπεύθυνου για τα έργα στην πόλη, που είναι ο δήμος». Και η ανακοίνωση καταλήγει:

"Ωστόσο, μετά την τελευταία εξέλιξη, ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει κάθε δυνατότητα, ώστε να εντάξει την αναβάθμιση των δύο πλατειών και της ευρύτερης περιοχής, στο δικό του χρηματοδοτικό σχεδιασμό, σε ένα πλαίσιο κόστους, περισσότερο ρεαλιστικό και βιώσιμο".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης "Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας" Ν. Κακλαμάνης επιρρίπτει την ευθύνη για την απένταξη των δυο έργων αποκλειστικά στον κ. Καμίνη και καλεί τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή να ελέγξει «τι και ποιους εννοεί ο κ. Καμίνης με τη φράση υπερβολική κοστολόγηση». Ο κ. Κακλαμάνης θέτει το ερώτημα γιατί η δημοτική αρχή υπερψήφισε σε Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο το έργο και σήμερα υπονοεί ότι "κάτι στραβό" συμβαίνει με τη μελέτη και το κόστος. Επίσης, θέτει ερωτήματα για τη στάση του 6ου Διαμερισματικού Συμβουλίου που ενέκρινε τη συγκεκριμένη μελέτη, στο οποίο -όπως σημειώνει- ο κ. Καμίνης έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Η "Ανοιχτή Πόλη" σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "αυθαίρετη παρέμβαση Σγουρού" και αναφέρει ότι οι λόγοι της απένταξης είναι προφανείς. Αυτοί -όπως υποστηρίζεται- είναι πρώτον η μεταφορά των χρημάτων του ΕΣΠΑ "στο ακριβό και αχρείαστο έργο της Πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου (150 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση) και όχι σε έργα κοινωνικών υποδομών στις γειτονιές της πόλης" και δεύτερον η απροθυμία των φορέων να παρέμβουν σε ό,τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, "οι δυο πλατείες είναι κατειλημμένες από τη Χρυσή Αυγή και κανείς αρμόδιος θεσμικός φορέας δεν έχει παρέμβει για να ελευθερώσει το χώρο και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του για τους κατοίκους των περιοχών".

Και καταλήγει η "Ανοικτή Πόλη": "Καλούμε το Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες της Αθήνας να διεκδικήσουν έργα που ανακουφίζουν την πόλη και την καθημερινή ζωή και όχι φαραωνικές παρεμβάσεις βιτρίνας που ενισχύουν το real estate επ' ωφελεία των ολίγων και των εκλεκτών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network