Πρόσφυγες: Η απογοήτευση των “αόρατων” τους οδηγεί πίσω στην Τουρκία

Πρόσφυγες: Η απογοήτευση των “αόρατων” τους οδηγεί πίσω στην Τουρκία
Ζευγάρι μεταναστών MotionTeam

Τα μεγάλα θύματα του εκβιασμού του Ερντογάν και της διαμάχης στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας παίρνουν και πάλι το δρόμο για την τουρκική ενδοχώρα.

Πάει σχεδόν μία εβδομάδα από τότε που άρχισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό θρίλερ στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και έχουν ακουστεί ελάχιστα πράγματα γι’ αυτούς τους “αόρατους” ανθρώπους τους οποίους ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό όπλο και η Ελλάδα επιχειρεί όπως-όπως να τους απωθεί. 

Η απογοήτευση στις τάξεις τους, όπως βεβαιώνουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, είναι δεδομένη. Δεν είναι λίγο να σου “ανοίγεται” μία πόρτα στην Ευρώπη από επίσημη χείλη (Τούρκοι αξιωματούχοι) και στις Καστανιές να διαπιστώνεις ότι έχεις πέσει θύμα απάτης. 

Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες-μετανάστες που είχαν συρρεύσει στις Καστανιές τις προηγούμενες ημέρες έχουν πάρει το δρόμο του γυρισμού, οι περισσότεροι προς την Κωνσταντινούπολη. Το κάνουν παρά τη θέλησή τους. Το να ζεις στην τουρκική επικράτεια ως πρόσφυγας δεν αποτελεί ευχάριστη πραγματικότητα, γι’ αυτό άλλωστε το όνειρο των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος (άσχετα αν το όνειρο μετατρέπεται πολύ συχνά σε εφιάλτη).

Αυτοί που παραμένουν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά τα σύνορα θα ανοίξουν και ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ελλάδα (και από εκεί στη βόρεια Ευρώπη) περνούν τις ημέρες τους είτε στα τουρκικά χωριά της ανατολικής Θράκης είτε στην ύπαιθρο. 

Στο βίντεο, που μπορείτε να δείτε παρακάτω και το οποίο τραβήχτηκε την Παρασκευή το βράδυ από Τούρκο δημοσιογράφο, πρόσφυγες προσπαθούν να ζεσταθούν τη νύχτα γύρω από φωτιά έξω από την Ανδριανούπολη. Πρόκειται για συνηθισμένη εικόνα τις τελευταίες ημέρες. 

Αίσθηση προκαλούν επίσης και οι συνεχείς καταγγελίες για ξυλοδαρμούς προσφύγων. (Και) σ’ αυτό το πεδίο φαίνεται ότι η προπαγάνδα οργιάζει. Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες τους αναφέρουν ότι ξυλοκοπούνται από Ελληνες αστυνομικούς (οι οποίοι μάλιστα τους ληστεύουν κιόλας). Από την άλλη πλευρά δημοσιεύεται video που δείχνει Τούρκους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν δίχως έλεος πρόσφυγες που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους.

Και στις δύο περιπτώσεις ουδείς νοιάζεται για το θύμα που είναι ο πρόσφυγας. Ο αόρατος άνθρωπος. Αυτός που ουσιαστικά δεν έχει φωνή. Η ελληνική πλευρά πάντως ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες έξι ημέρες έχει αποτρέψει την είσοδο σε 34480 ανθρώπους και ότι έχει συλλάβει άλλους 268. 

Την ίδια ώρα ο δικηγορικός σύλλογος της Αγκυρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τουλάχιστον 300 πρόσφυγες οδηγήθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα με το ζόρι. Για να στηθεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο “σόου” από τον Ερντογάν με σκοπό να εκβιάσει την Ευρώπη για νέες πιστώσεις. 

Η τουρκική αστυνομία, τέλος, δεν επιτρέπει πλέον την είσοδο των δημοσιογράφων σε περιοχές κοντά στο ποτάμι του Εβρου. Ο,τι τράβηξαν, τράβηξαν. Και όμως, σ’ αυτό το σκηνικό υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φτάνουν στο σταθμό λεωφορείων της Ανδριανούπολης από την τουρκική ενδοχώρα. Ισως γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν… 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα