Προσφυγικό ώρα μηδέν. Ο σχεδιασμός και οι αντιδράσεις

Πάνω από 500 πρόσφυγες,έριξαν τον φράχτη στο hot spot  της Χίου και έφυγαν με κατεύθυνση το λιμάνι.Οι πρόσφυγες δηλώνουν πως θα παραμείνουν εκεί με σκοπό να επιβιβαστούν σε πλοίο για τον Πειραιά,Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Πάνω από 500 πρόσφυγες,έριξαν τον φράχτη στο hot spot της Χίου και έφυγαν με κατεύθυνση το λιμάνι.Οι πρόσφυγες δηλώνουν πως θα παραμείνουν εκεί με σκοπό να επιβιβαστούν σε πλοίο για τον Πειραιά,Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα πρώτα δρομολόγια επαναπροώθησης στην Τουρκία από το νησί της Χίου. Οι αντιδράσεις των μεταναστών και προσφύγων, η χρονοβόρα διαδικασία της αιτήσεως ασύλου που ενδέχεται να τους "εγκλωβίσει" στο νησί και τα επόμενα σχέδια της Περιφέρειας

Το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου 2016, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex. Στο μεταξύ το λιμάνι του νησιού παραμένει "κλειστή ζώνη", με εκατοντάδες μετανάστες να επιμένουν να παραμένουν εκεί με την ελπίδα να φύγουν για Πειραιά.

Την ίδια ώρα δεκάδες είναι εκείνοι που έχουν διαφύγει από το Hot Spot της ΒΙΑΛ, ενώ δεν έχει αποκλειστεί πλήρως η ροή μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια. Έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το Καταμαράν που θα επαναπροωθήσει τους πρώτους μετανάστες

Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη περισσοτέρων.  Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.

Προσφυγικό ώρα μηδέν. Ο σχεδιασμός και οι αντιδράσεις

Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.

Οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών θα γίνουν από το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αρχίσει  τον εντοπισμό και την καταγραφή όσων θα μπουν στα πρώτα δρομολόγια.

Επιχείρηση σκούπα από την αστυνομία

Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και επιχείρηση – σκούπα, για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται – αφού είχαν φύγει από την ΒΙΑΛ – από την Παρασκευή το μεσημέρι, στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις υπάρχουσες δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας.

Προσφυγικό ώρα μηδέν. Ο σχεδιασμός και οι αντιδράσεις

"Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να τους εντοπίσουμε και να τους συγκεντρώσουμε ώστε να ταξιδέψουν για τον Τσεσμέ, μόλις δοθεί το «πράσινο φως»", ανέφερε πηγή στον Politischios.gr, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν αιτηθεί άσυλο. Το πρόβλημα παρόλα αυτά θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ξεκινήσει η μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου καθώς η κάθε εξέταση θα διαρκεί περί τον ένα μήνα. Παράλληλα αν το αίτημά τους απορριφθεί τότε οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα έφεσης μέσω δικαστηρίου κάτι που σημαίνει τουλάχιστον εξάμηνη παραμονή στη Χίο.

Συνεχίζουν να καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των όσων βρίσκονται υπό περιορισμό -ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, στην περίπτωση της Χίου- στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι σήμερα Κυριακή στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντα στη Λέσβο, άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.

Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ το πρωί σήμερα παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78. Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρά το ότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την 20η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που διέπει την μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα όρια της Ελλάδας από τα νησιά, η Αστυνομία δίνει ακόμα εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς- που όμως κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

Επίσημα, λοιπόν, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη 488 προσφύγων στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανένας.

Παραμένουν στο λιμάνι πρόσφυγες με την ελπίδα να φύγουν για τον Πειραιά

Εν τω μεταξύ, στην περιφραγμένη ζώνη του λιμένα Χίου, εκεί όπου δένουν τα πλοία της γραμμής, με την ελπίδα ότι ένα από αυτά θα τους μεταφέρει στον Πειραιά, διανυκτέρευσαν παρά το τσουχτερό κρύο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που το μεσημέρι της Παρασκευής δραπέτευσαν από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, αντιδρώντας στα σενάρια επαναπροώθησής τους στην Τουρκία από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Προσφυγικό ώρα μηδέν. Ο σχεδιασμός και οι αντιδράσεις

Υπό τον φόβο επεισοδίων, έγινε γνωστό ότι όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα εκτελούνται από τη δυτική πύλη της Χίου, δηλαδή από το Λιμάνι των Μεστών.

Καμία μέριμνα δεν φαίνεται να υπάρχει πάντως, για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι και που εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότεροι, με δεδομένο ότι οι αποδράσεις από τη ΒΙ.ΑΛ. συνεχίζονται, έστω και σε λιγότερο αριθμό σε σχέση με χθες. Επιπλέον, 800 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μεταφερθούν στη Σούδα, η οποία έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να τους υποδεχτεί.

Έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε την ίδια ώρα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου απόψε στις 20:00 στα γραφεία της  Αντιπεριφέρειας Χίου, ώστε να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Στη σύσκεψη, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και κ. Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου κ. Ανδρέας Δαμίρης, ο Λιμενάρχης Χίου κ. Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hotspot κ. Γιώργος Κασάπης. Θα συμμετέχει, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Πηγές: politischios, astraparis.gr, ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Τρέχει' να φτιάξει κέντρα καταγραφής η Τουρκία

Κυρίτσης: Περιμένουμε βία από τους πρόσφυγες

SHARE:

24Media Network