“Ρώσικη ρουλέτα” η πορνεία στην Ελλάδα μετά το lockdown

“Ρώσικη ρουλέτα” η πορνεία στην Ελλάδα μετά το lockdown
Σεξ εργάτριες AP

"Αυτή είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για το επάγγελμά μας", δηλώνει μία εργάτρια του σεξ. Και δεν έχει άδικο. Ο γολγοθάς του να είσαι σεξ εργάτης εν μέσω πανδημίας.

Ένα ζεστό απόγευμα του Ιουλίου, πελάτες μπαινοβγαίνουν σε έναν οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Οι σεξ εργαζόμενες εκεί αισθάνονται πλέον ανακουφισμένες πως θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Πως θα επιζήσουν και θα έχουν ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι τους.

Οι σεξ εργάτες έχουν μία σταθερή ροή πελατών από τα μέσα Ιουνίου, όταν τους επετράπη να ξαναεργαστούν έπειτα από την τρίμηνη απαγόρευση, λόγω του κορονοϊού.

Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις και κρατούν τις κοινωνικές τους επαφές τους στο μίνιμουμ, οι περισσότερες ιερόδουλες δεν έχουν καμία επιλογή πέρα από το να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

“Προσπαθούσα να κοιμάμαι όσο περισσότερο γινόταν ώστε να ξεχνάω την πείνα μου αυτούς τους 3 μήνες”, ανέφερε η Μπέλλα, μητέρα ενός μικρού παιδιού, την ώρα που μία άλλη γυναίκα καθάριζε και απολύμανε το δωμάτιό της για να υποδεχτεί τον επόμενο πελάτη.

Οι ελληνικές αρχές δημοσίευσαν έναν κατάλογο αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των πελατών αλλά και των εργαζομένων, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τα περισσότερα επαγγέλματα.

Ωστόσο, τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά, ανέφεραν οι γυναίκες στο AFP.

«Είναι γελοία», δήλωσε η Δήμητρα Κανελλοπούλου, πρόεδρος της ένωσης σεξουαλικών εργαζομένων στην Ελλάδα.

“Λένε να μην κάνουμε χειραψία στην αίθουσα αναμονής και στη συνέχεια πηγαίνουμε στο δωμάτιο και γίνονται αυτά που γίνονται”, είπε. “Ποιο το νόημα;”.

Συνιστάται στους σεξ εργάτες να “τηρούν τις αποστάσεις” και να αποφεύγουν την “πρόσωπο με πρόσωπο επαφή”, ενώ η χρήση μάσκας προσώπου “θα μπορούσε να εισαχθεί ως μέρος παιχνιδιού”, όπως αναφέρουν οι κανόνες.

“Είναι αστείο. Πώς μπορεί ένα κορίτσι να προκαλέσει ευχαρίστηση στον πελάτη; Μήπως να βάλει φερμουάρ στη μάσκα;”, αναρωτιέται η Κατερίνα, που διευθύνει ένα πορνείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κατάλογος των μέτρων πριλαμβάνει ακόμα την υποχρέωση σε όλους τους οίκους ανοχής να κρατούν στοιχεία επικοινωνίας όλων των πελατών σε σφραγισμένο φάκελο για τέσσερις εβδομάδες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου κρούσματος.

Ουσιαστικά η δουλειά μας είναι ρώσικη ρουλέτα. Θέτεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου σε κίνδυνο, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε επιλογή γιατί θα πεθαίναμε από την πείνα”, δήλωσε η Άννα Κουρουπού, τρανσέξουαλ που ηγείται του κινήματος Red Umbrella Athens, μία πρωτοβουλία που υποστηρίζει τους σεξ εργαζόμενους.

“Αυτή είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για το επάγγελμα”, είπε.

“Τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα όταν ξέσπασε το AIDS, αλλά τότε μετά από μερικούς μήνες ξέραμε ότι η χρήση προφυλακτικού θα μας κρατούσε ασφαλείς. Τώρα δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα