Ρουμάνοι πυροσβέστες: Μια εκ των έσω μαρτυρία για το πώς έσωσαν χωριά στην Εύβοια

Ρουμάνοι πυροσβέστες: Μια εκ των έσω μαρτυρία για το πώς έσωσαν χωριά στην Εύβοια
Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που έδρασαν στην Ελλάδα Ministerul Afacerilor Interne, Romania / 24Media Creative Team

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες εντυπωσίασαν με τα μέσα, την οργάνωση και τις ικανότητες τους, στις επιχειρήσεις της Εύβοιας. Ας δούμε ποιοι είναι, πώς εκπαιδεύονται και πού ανήκουν. Ή αλλιώς, ένα μάθημα για το μέλλον μας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρουμανία παρενέβη σε διαχείριση πυρκαγιών που δεν ξέσπασαν στη χώρα της, όταν έστειλε αποστολή στην Ελλάδα. Εν πολλοίς, ήταν εκείνοι που μαζί με τους Ουκρανούς έσωσαν χωριά στην Εύβοια, όταν όλα έδειχναν να είναι ‘χαμένα’.

Εντυπωσίασαν με την οργάνωση, την ταχύτητα και τις ικανότητες τους. Εκείνοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα μέσα που διαθέτουμε (“αεροπλάνα, ελικόπτερα και ό,τι άλλο μπορεί να επέμβει αμέσως μόλις ξεσπάσει μια πυρκαγιά”), εστιάζοντας στην αδυναμία επίγειας επέμβασης. Τόνισαν πως δεν βοήθησαν οι συνθήκες. “Για να σβήσεις μια εστία, πρέπει να φτάσεις στους γκρεμούς, να ‘ανοίξεις’ δρόμους, να πας κάτω στις ρεματιές. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια βουνά” ομολόγησε πυροσβέστης/μέλος της αποστολής. Το αυτό επανέλαβε και ο Ρουμάνος δημοσιογράφος, με τον οποίον επικοινώνησε το NEWS 24/7, ο οποίος καλύπτει όσα γίνονται στην Ελλάδα για τον τηλεοπτικό σταθμό Antena 1.

“Με ρωτάτε τι μου έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη. Ήταν το εύρος αυτών που είδα να γίνονται στην Εύβοια. Η δύναμη της φωτιάς. Δεν ξέρω αν πυροσβέστες μπορούν να διαχειριστούν τόσες παράλληλες εστίες, που προκύπτουν την ίδια στιγμή. Έχω την εντύπωση πως αυτό είναι αδύνατο”.

Επικοινωνήσαμε με τον Laurentiu Radulescu, έναν εκ των τεσσάρων ρεπόρτερ τηλεοπτικών σταθμών της Ρουμανίας που καλύπτουν αυτήν την στιγμή όσα γίνονται στη χώρα μας. Υπάρχουν και άλλοι δημοσιογράφοι, όπως η Maria Andries της Libertatea που έκανε το εξαιρετικό ρεπορτάζ που ακολουθεί. Ιδού λοιπόν, πώς γίνεται η δουλειά. Γενικά και ειδικότερα.

Το έμβλημα είναι η πειθαρχία

Ό,τι αφορά το πυροσβεστικό σώμα στη Ρουμανία, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Για την ακρίβεια, ανήκει στον στρατό. Εκπαιδεύονται σε ακαδημίες στις οποίες εκπαιδεύεται και ο στρατός. Όχι συμπληρωματικά. Είναι ένα. Και λέγονται ‘στρατιωτικοί πυροσβέστες’.

Η σχολή τους λέγεται Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” (σχολή πυροσβεστών και πολιτικής προστασίας) και είναι στο Μπόλντεστι, νότια της χώρας. Πήρε το όνομα της από τον Pavel Zăgănescu, αρχηγό πυροσβεστικής που ηγήθηκε του ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος, στη μάχη εναντίων των Οθωμανικών στρατευμάτων, στις 13/9 του 1848. Παρεμπιπτόντως, η 13η του Σεπτέμβρη είναι “Ημέρα Πυροσβεστών” στη Ρουμανία.

Toν περασμένο Φεβρουάριο προκηρύχθηκαν 300 θέσεις (υπαξιωματικών της πυροσβεστικής και την πολιτική προστασία και ειδίκευσης στρατιωτικών εργοδηγών). Στην ανακοίνωση τονίζονταν τα εξής: “Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων (γνώσεων, πειθαρχίας, υγείας και φυσικής κατάστασης), οι υποψήφιοι θα γίνουν δεκτοί στο ίδρυμα το οποίο απολαμβάνει τη μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτό. Αυτή μπορεί να γίνει η αρχή μιας σταδιοδρομίας και μιας νέας ‘σελίδας’ στη ζωή τους, που θα τεστάρει τα όρια, τις γνώσεις, τις ικανότητες και τον αυτοέλεγχο τους”.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων είναι να μην έχουν απασχολήσει οι υποψήφιοι τη δικαιοσύνη, με τον όποιον τρόπο, τα επτά τελευταία χρόνια, να μην έχουν αποβληθεί, για πειθαρχικά αδικήματα, από εκπαιδευτικό ίδρυμα και να μην έχουν ασχοληθεί με πολιτικές δραστηριότητες της αστυνομίας. Το όριο ηλικίας ήταν από 18 έως 27 και μεταξύ όσων κάνουν για να γίνουν αποδεκτοί, είναι ψυχολογική εκτίμηση, στο ειδικό τμήμα που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Σημειώστε επίσης, και ότι οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να μπουν σε αυτήν τη σχολή το 2020. Άπαξ και μπουν, εκπαιδεύονται στην αναζήτηση, την εύρεση, τον απεγκλωβισμό και την αναχαίτιση της φωτιάς, με πλήθος τρόπων. Ξεκινούν με μαθήματα που τους βοηθούν να αναγνωρίζουν τη δυναμική κάθε πυρκαγιάς και από εκεί περνούν στην πράξη -τις τεχνικές.

Συνολικά 108 Ρουμάνοι πυροσβέστες (και 20 πυροσβεστικά οχήματα) θα επιχειρούν για λίγες ακόμα ημέρες στην Εύβοια

Την Παρασκευή 6/8, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Florin Cîțu (Φλορίν Κίτσου) είχε ενημερώσει μέσω Facebook πως “η Ρουμανία είναι με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Έχουμε εγκρίνει δωρεάν διεθνή βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία, που πλήττεται σοβαρά από δασικές πυρκαγιές! Η ομάδα πυροσβεστών από τη Ρουμανία θα ενεργήσει στις περιοχές που υποδεικνύουν οι ελληνικές αρχές για περίοδο 10 ημερών”.

Οι ρουμανικές δυνάμεις εμφανίστηκαν το Σάββατο 7/8. Κατ’ αρχάς έστησαν το αρχηγείο στο Προκόπι, μίλησαν με τους Έλληνες ομολόγους τους και ετοίμασαν το πλάνο δράσης. Συνολικά επιχειρούν στην Ελλάδα 108 πυροσβέστες. “Δεν ρώτησαν πόσο θα διαρκέσει η αποστολή και δεν έκαναν έστω μια ερώτηση για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί όπου θα πήγαιναν. Αυτό που ήθελαν ήταν να βοηθήσουν. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να σώσουν”, ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, την Κυριακή 8/8. Ο επικεφαλής της αποστολής δήλωσε “φύγαμε 108 και θέλουμε να γυρίσουμε 108. Μας φοβίζει το άγνωστο, αλλά δεν ξέρουμε να λέμε ‘όχι’, όταν μας χρειάζονται. Είμαστε έτοιμοι έτοιμοι να διαχειριστούμε πυρκαγιές σε ξηρή βλάστηση και στο δάσος. Έχουμε δει φωτογραφίες και εικόνες από τους απελπισμένους ανθρώπους που ζουν σε πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό για το οποίο πάμε”.

Πώς γίνεται η δουλειά

Όπως είπαν εκπρόσωποι της ρουμανικής αποστολής, ο άνεμος είναι αυτός που αποφασίζει για το πότε θα αρχίσει η μέρα τους. “Για ώρες δεν συμβαίνει τίποτα και ξαφνικά αρχίζει να φυσά και αυτομάτως αρχίζουν φωτιές. Δεν έχω ξαναδεί πουθενά αλλού αυτό το κλίμα”, είπε μέλος της αποστολής. Βάσει προγράμματος, στις 7 το πρωί γίνεται η πρώτη συνάντηση στην αυλή του σχολείου που είναι στην περιοχή όπου έχουν στρατοπεδεύσει. Τα μπουκάλια με το νερό είναι ήδη στις θέσεις τους, δίπλα στα πυροσβεστικά οχήματα. Είναι δωρεά των κατοίκων, όπως και το φαγητό. Εμφανίστηκαν πολλοί για να αφήσουν κατσαρόλες με ό,τι είχαν ετοιμάσει.

Οι Ρουμάνοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και με τους εθελοντές που βρήκαν στην Εύβοια. Λένε πως συνήθως όπου πάνε οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι, καθώς θεωρούν ότι άργησαν. Η μέρα των Ρουμάνων πυροσβεστών τελειώνει αφότου νυχτώσει και ενώ έχουν διασφαλίσει πως δεν υπάρχει άλλο ξέσπασμα στην περιοχή. Τότε επιστρέφουν όλοι στη βάση τους.

Η πρώτη φάση της βοήθειας που έστειλαν οι Ρουμάνοι στην Ελλάδα είχε να κάνει με την επέμβαση 35 πυροσβεστών, 6 οχημάτων ρίψης νερού και επιβραδυντικού υγρού και 2 ερπυστριοφόρων. Όλα και όλοι ανήκουν στο τμήμα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Η αποστολή είχε τέσσερις αξιωματούχους που είχαν διπλή ευθύνη: τον συντονισμό της παρέμβαση -σε συνεργασία με τους Έλληνες αξιωματούχους- και της εκτέλεσης της αποστολής. Ήταν αυτοί που ετοίμασαν τα πάντα, πριν τη συνολική δράση.

Στο ‘τα πάντα’ ήταν η χαρτογράφηση της περιοχής που έγινε με drones -έτσι είδαν από πού μπορούν να παίρνουν νερό πιο γρήγορα όπου και αν βρίσκονται, πού δεν υπάρχει πρόσβαση, ώστε να την ανοίξουν ή να βρουν εναλλακτική- και ο υπολογισμός των ανέμων -ώστε να προβλέψουν πώς και προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά. Στο αρχηγείο που έφτιαξαν, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα πάντα, σε πραγματικό χρόνο, χάριν των drones που χρησιμοποιήθηκαν και ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν, ενώ βοήθησαν και τους δασοπυροσβέστες να πάνε από τα ενδεδειγμένα σημεία, για να κάνουν τη δουλειά τους. Παρεμπιπτόντως, ο εξοπλισμός τους εξέθετε το δικό μας. Σημειωτέων, με το μέσο όρο ηλικίας των Ελλήνων πυροσβεστών να είναι τα 45 χρόνια, στη Ρουμανία από τα 50 και μετά αξιοποιούνται σε γραφεία.

Για την απορία που εξέφρασαν, σχετικά με την αδυναμία των Ελλήνων πυροσβεστών να χρησιμοποιήσουν την τακτική αντιπύρ (φωτιά στη φωτιά), θα μιλήσουμε άλλη ώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα