Σαρηγιάννης: “Αχίλλειος πτέρνα” τα ΜΜΜ – Δεν αποκλείεται τρίτο lockdown

Σαρηγιάννης: “Αχίλλειος πτέρνα” τα ΜΜΜ – Δεν αποκλείεται τρίτο lockdown
Κλιμάκια της Τροχαίας πραγματοποιούν ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα την Δευτερα 2 Νοεμβριου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Δεν πρέπει να μιλάμε δυνατά, να τραγουδάμε ή να φωνάζουμε όσο φοράμε τη μάσκα, υπογράμμισε ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης ενώ ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η κολχικίνη δεν είναι θεραπεία.

Το “καμπανάκι” του κινδύνου χτυπούν οι επιστήμονες για τους επόμενους μήνες, με το ενδεχόμενο και τρίτου lockdown να είναι ορατό. Ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, όπως τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ενώ για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο (842) τόνισε πως ήταν κάτι που περιμέναμε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαρηγιάννης, συνέδεσε την άνοδο των κρουσμάτων με την αύξηση της κινητικότητας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “είναι λογικό αποτέλεσμα”.

Παράλληλα, τόνισε πως τον ανησυχεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας πως είναι τα ΜΜΜ είναι μια “αχίλλειος πτέρνα”, ενώ πρόσθεσε πως “αν δεν γεννήσουμε λεωφορεία, μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο σε αυτά” με καλύτερο αερισμό.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για σωστή χρήσης της μάσκας, ενώ δεν πρέπει να μιλάμε δυνατά, να τραγουδάμε ή να φωνάζουμε όσο τη φοράμε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις επεσήμανε πως είναι κάτι που απασχολεί τους ειδικούς, ενώ ευτυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή.

Μάλιστα, προβλέπει πως ενώ έχουμε αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας, με την πληρότητα σε ΜΕΘ να φτάνει το 48%, από τα μέσα Μαρτίου είναι πιθανό να καταγραφεί νέα αύξηση, με τις γεμάτες κλίνες να φτάνουν και πάλι τις 600.

Τέλος, σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ σε παιδιά και δασκάλους, ώστε “να σπάσουμε γρήγορα τις αλυσίδες μετάδοσης και να βρούμε αν είναι μεταλλαγμένα κρούσματα η όχι”.

Εξαδάκτυλος: Η κολχικίνη δεν είναι θεραπεία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο MEGA για την περιπέτειά του με τον κορoνοϊό, ενώ σχολίασε και τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης.

O κ. Εξαδάκτυλος έχει και ο ίδιος κορονοϊό, καθώς παρουσίασε συμπτώματα το Σάββατο και του έγινε η διάγνωση την Κυριακή. Όπως είπε, νοσεί ήπια, ενώ «κόλλησε» και η σύζυγός του. Τα δύο παιδιά τους πάντως είναι αρνητικά στον ιό.

Για την κολχικίνη που λαμβάνει και ο ίδιος, προειδοποίησε ότι δεν είναι θεραπεία, αλλά απλά μετριάζει τα έντονα συμπτώματα της ασθένειας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης και συνέστησε τη συνεχή επαγρύπνηση.

«Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε», σχολίασε.

Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, οπότε ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα δεδομένα της Τετάρτης.

«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα