Σάββας Ξηρός: Ζητά αναστολή έκτισης ποινής για λόγους υγείας

ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ  ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΛΟΓΩ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΛΟΓΩ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΙΣΜΑ

Αναστολή έκτισης της ποινής του ζητά ο Σάββας Ξηρός

Ο καταδικασθείς για τη δράση της "17 Νοέμβρη", Σάββας Ξηρός, ζητά την αναστολή έκτισης της ποινής του, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ξηρός εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού. Έχει καταδικασθεί πέντε φορές σε ισόβια και σε κάθειρξη 25 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση, δολοφονίες, ληστείες και εκρήξεις.

Το πρωί της Τρίτης μεταφέρθηκε στα Δικαστήρια Πειραιά για να εξεταστεί η υπόθεση του, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο Σ. Ξηρός διεκδικεί την κατ΄ οίκον νοσηλεία του λόγω της βλάβης την οποία υπέστη η υγεία του από τον σοβαρότατο τραυματισμό του στην έκρηξη στον Πειραιά, τον Ιούνιο του 2002, που οδήγησε στη σύλληψη μελών της 17Ν.

Σύμφωνα με τη συνήγορο του Σάββα Ξηρού, ο πελάτης της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στην όραση, στην ακοή και στη βάδιση.

Δηλώσεις συνηγόρου του, Σπ. Φυτράκη                                

Για βαριά κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού και για το αίτημα που θα υποβληθεί σήμερα στις δικαστικές Αρχές για κατ' οίκον νησηλεία, έκανε λόγο το πρωί σε δηλώσεις του, ο συνήγορός του Σπύρος Φυτράκης.

Υποστήριξε ότι τις δύο πρώτες φορές το δικαστήριο έκανε αυτό που έπρεπε και έδωσε εντολή για νοσηλεία σε ειδικό θεραπευτήριο, μία φορά στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες και μια φορά στη Λάρισα για ένα μήνα. Ωστόσο, τόνισε, ότι «οι αστυνομικές Αρχές μετά από παρέμβαση ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διέκοψαν τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού τον οποίο επανέφεραν στις φυλακές με όρους και συνθήκες πολύ βαριές, επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση της υγείας του».

Στο σημερινό δικαστικό αίτημα του Σάββα Ξηρού αναμένεται να καταθέσουν δύο ιατροδικαστές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης.

Ο καταδικασθείς για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Σάββας Ξηρός μετεφέρθηκε το πρωί στα δικαστήρια Πειραιά συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Πριν από ένα χρόνο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έκανε ομόφωνα δεκτό, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως, το αίτημα του Σάββα Ξηρού, για προσωρινή πεντάμηνη αναστολή της κράτησής του, προκειμένου να νοσηλευθεί στο δημόσιο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα είχε επικαλεσθεί ο συνήγορος του, ο Σ. Ξηρός έχει υποστεί ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι, ενώ στο άλλο μάτι η όραση έχει περιοριστεί σημαντικά. Επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα ακοής, ενώ ένα μικρόβιο, που προσέβαλε τον οργανισμό του μέσα στις φυλακές, τού έχει προκαλέσει σοβαρά οιδήματα στα πόδια.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Η Άποψη", μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο πολυισοβίτης και πολυτραυματίας Σάββας Ξηρός οδηγήθηκε πράγματι στο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος, πλην όμως παρότι διαγνώστηκε ότι πάσχει και από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, εννέα ημέρες μετά τον… ξαναγύρισαν στον Κορυδαλλό.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Σάββα Ξηρού για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή, από το ελληνικό κράτος στον προσφεύγοντα, ποσό 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

SHARE:

24Media Network