Σχέδιο για μεταφορά αστέγων της Αθήνας σε κτιριακά συγκροτήματα

Σχέδιο για μεταφορά αστέγων της Αθήνας σε κτιριακά συγκροτήματα
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI Eurokinissi

Οι άστεγοι, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία κυβερνητική πρόβλεψη, σχεδιάζεται στο τέλος της εβδομάδας να στεγαστούν σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός σχεδιασμού προς το παρόν οι τοξικοεξαρτημένοι.

Μεταφορά των ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους της Αθήνας σε οικοδομικό συγκρότημα προβλέπει το έκτακτο σχέδιο που θα εφαρμοστεί από τον δήμο, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως έχει αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες το News 24/7, βρίσκονται εκτεθειμένοι, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Αυτό το σχέδιο ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τους τοξικοεξαρτημένους (που αποτελούν πλειοψηφία) για τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες εκπονείται σχέδιο από οργανισμούς απεξάρτησης.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, δόθηκε επιχορήγηση για να μεριμνήσουν, μεταξύ άλλων και για όσους ανθρώπους δεν έχουν στέγη. Αυτό πρόκειται να γίνει ,σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο που εκπονήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, από το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, αυτές τις ημέρες εξοπλίζεται ένα οικοδομικό συγκρότημα που αποτελείται από τρια κτίρια στις οδούς Αχαρνών και Λιοσίων, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί άστεγοι της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα πραγματοποιήσουν τεστ για τον κορονοϊό (τα οποία προμηθεύεται ο δήμος αυτές τις ημέρες) στους άστεγους που θα μεταφερθούν στις κλειστές αυτές δομές. Όσοι είναι αρνητικοί σχεδιάζεται να στεγαστούν στα δύο κτίρια, ενώ όσοι βρεθούν θετικοί με ήπια συμπτώματα, θα μεταφερθούν στην τρίτη δομή, απομονωμένοι από τους υπόλοιπους, ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός. Όσοι μεταφερθούν στην εν λόγω δομή, θα τεθούν σε καραντίνα, όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για οποιονδήποτε έχει ελαφρά συμπτώματα και θα παρακολουθούνται από γιατρούς.

Αναφορικά με τις δομές, πρόκειται για πολυκατοικίες που αποτελούνται από διαμερίσματα με 2 ή 3 δωμάτια έκαστο. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η μια από τις πολυκατοικές να γίνει ξενώνας, η δεύτερη υπνωτήριο και η τρίτη μια μορφή αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών διαμερισμάτων. Η εξάπλωση του κορονοϊού ωστόσο, επιτάχυνε τον εξοπλισμό τους και τροποποίησε το αρχικό σχέδιο. Στο ισόγειο των κτιριακών συγκροτημάτων θα λειτουργεί ιατρείο σε συνεργασία του δήμου με την PRAXIS και τους Γιατρούς του Κόσμου.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα κτιριακά συγκροτήματα, αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τότε θα ξεκινήσει η μεταφορά των αστέγων.

Βέβαια, αναμένεται να φανεί το πώς θα λειτουργήσει το πλάνο, καθώς οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο δεν είναι εύκολο να πειστούν να μεταφερθούν κάπου που δεν γνωρίζουν. Έτσι, αποτελεί ερωτηματικό το κατά πόσο θα είναι δεκτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά αν δεν έχουν ήδη ενημερωθεί και το πώς θα γίνει η προσέγγισή τους. Μένει επίσης να φανεί το τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που δεν πειστούν να ακολουθήσουν εκείνους που θα τους προσεγγίσουν.

Τέλος το συσσίτιο – Στο εξής με διανομή

Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα υπάρξει τροποποίηση και στο συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά χθες στην οδό Πειραιώς 35. Πλέον, ο δήμος έχει σχεδιάσει, όσοι από τους ωφελούμενους είναι άποροι μεν, αλλά όχι άστεγοι, να εγγραφούν στις λίστες και να παραλαμβάνουν εβδομαδιαία από το κοινωνικό παντοπωλείο τρόφιμα όπως: ψωμί, φρυγανιές, ελιές, μαρμελάδες και άλλα είδη που μπορούν να αντέξουν για μια εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, για όσους δεν έχουν καν στέγη αλλά αυτή την περίοδο θα στεγαστούν σε δομές, θα τους διανέμεται το συσσίτιο από υπαλλήλους του ΚΥΑΔΑ στις δομές που βρίσκονται (όπως για παράδειγμα στο υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου).

Αναμονή για τους τοξικοεξαρτημένους

Φυσικά υπάρχει πολύ μεγάλο κενό αναφορικά με τους άστεγους τοξικοεξαρτημένους οι οποίοι είναι ακόμη μια ευπαθής ομάδα που μέχρι σήμερα είναι καθημερινά εκτεθειμένη και δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω πλάνο. Όπως προαναφέρθηκε, εκπονείται σχέδιο από οργανισμούς που ασχολούνται με την απεξάρτηση. Το News 24/7 θα επανέλθει με ρεπορτάζ, μόλις αποφασιστεί από τους αρμόδιους το τι μέλλει γενέσθαι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα