Σχέδιο “Πυθία”: Απαλλαγή για Μιχ. Καρχιμάκη

Σχέδιο “Πυθία”: Απαλλαγή για Μιχ. Καρχιμάκη
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης μεταβαίνει στον 3ο τακτική ανακριτή για να απολογηθεί για την υπόθεση των υποκλοπών Eurokinissi

Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ δεν πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο.

Τέλος στο σκέλος της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου Πυθίας, που αφορά στον Μιχάλη Καρχιμάκη, βάζει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Με το υπ’ αριθμ. 1430/2018 βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, καθώς και δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ κατά περίσταση από τις κατηγορίες της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή. Οι τρεις δικαστές έκριναν πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Μιχάλη Καρχιμάκη -μεταξύ άλλων αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς- είχαν τελικά ληφθεί σύνομα. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο συμβούλιο κατέληξε πως δεν αποτελούν απόρρητο υλικό, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας. Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο Εφετών μετά από εφέσεις που είχαν καταθέσει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Όσο για την κύρια δικογραφία που έχει να κάνει με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας, Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως “σχέδιο Πυθία” και με τις τηλεφωνικές υποκλοπές (2004 – 2005), αναμένεται πλέον ο προσδιορισμός της δίκης, 13 χρόνια μετά.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει εκδώσει βουλεύμα με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πράκτορας της CIA, William Bazil, για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ με το ίδιο βούλευμα έχει αποφασιστεί πως πρέπει να μπει στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας που αφορά σε συνεργούς, άγνωστους -κατά τις αρχές- δράστες, οι οποίοι φέρονται να συνέδραμαν τον αμερικανό πράκτορα στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα