Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αχαΐα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αχαΐα

Μεγάλες ζημιές σε δίκτυα υποδομών του δήμου Δυτικής Αχαΐας, λόγω των πλημμυρών (Pics)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν οι Δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας Κυλλήνης, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα patranews μετά από κοινή απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι πλέον επιταχύνονται οι διαδικασίες για την άμεση καταγραφή των ζημιών στους δύο Δήμους, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει από χθες με επίσκεψη κλιμακίων του ΕΛΓΑ και στους δύο Δήμους.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αχαΐα

Παράλληλα μετά την κήρυξη και των δύο Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεκινά η πλήρης καταγραφή των ζημιών τόσο στις καλλιέργειες, όσο και σε σπίτια και αγροικίες

Oικονομική βοήθεια από την πολιτεία ζητά ο δήμαρχος

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, «ο δήμος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρξει οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, διότι με τους δικούς μας πόρους, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές». Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «αν δεν γίνουν τα έργα αποκατάστασης, τότε θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω».

Σχετικά με τις ζημιές, ο Χρήστος Νικολάου ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι αυτή την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων. Ειδικότερα, όπως τόνισε, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν, τόσο στον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ του Φλόκα, όσο και μέσα στον ΧΥΤΑ, σταμάτησε η μεταφορά των απορριμμάτων. Ως εκ τούτου δεν γίνεται αποκομιδή από τις περιοχές που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, δηλαδή από τους δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, αλλά και από τρεις δημοτικές ενότητες της Πάτρας, και συγκεκριμένα την Μεσσάτιδα, την Παραλία και τα Βραχνέικα.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, λόγω των πλημμυρών έχει υποστεί μεγάλες ζημιές το αγροτικό οδικό δίκτυο και όπως είπε χαρακτηριστικά, χωράφια και δρόμοι έχουν γίνει μια λίμνη.

Ακόμη έχουν καταγραφεί ζημιές στα δίκτυα απορροής ομβρίων υδάτων, αφού δεν άντεξαν την πίεση που προκλήθηκε από τον όγκο των νερού, όπως επίσης και σε αντλιοστάσια.

Σχετικά με τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, ο Χρήστος Νικολάου είπε ότι έχει ξεκινήσει μία πρώτη καταγραφή, που θα δείξει και το μέγεθος των καταστροφών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία δεύτερη πιο εξειδικευμένη.

Όσον αφορά στις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, ο δήμαρχος είπε πως ναι μεν υπάρχουν ζημιές, αλλά κανείς δεν χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι του.

Πηγή: ΑΠΕ/ patranews.gr/κεντρική φώτο: thebest.gr

SHARE:

24Media Network