Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα – Πολλά προβλήματα σε Αττική και περιφέρεια

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα – Πολλά προβλήματα σε Αττική και περιφέρεια

Η κακοκαιρία πλήττει την Αττική και πολλές περιοχές της χώρας. Πολλά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα. Πού εντοπίζεται κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πρωτεύουσα. Συναγερμός στον Έβρο, απεγκλωβισμός μαθητών με μπουλντόζα.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης η χώρα, με το σφοδρό κύμα να πλήττει την πρωτεύουσα και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ειδικά στα Βόρεια.

Στην Αττική, βροχές και καταιγίδες έπληξαν πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, ενώ αυτή την ώρα από την κακοκαιρία κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται στην κάθοδο του Κηφισού και -αποσπασματικά- στη Λεωφόρο Κηφισίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Κατολισθήσεις και πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα

Από το βράδυ της Δευτέρας, αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κλοιό κακοκαιρίας, έχοντας προκαλέσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο και πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία.

Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο δίκτυο των Ιωαννίνων και της Άρτας (εκεί υπήρξε και φαινόμενο ανεμοστρόβιλου), ενώ πλημμύρες και κατολισθήσεις προκλήθηκαν σε σημεία της Εγνατίας οδού.

Η κακοκαιρία “χτύπησε’ τη Ροδόπη, ο Έβρος βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν και στη Θεσπρωτία.

Ποτάμια οι δρόμοι στον Έβρο – Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

Δύσκολες στιγμές περνάει από νωρίς το πρωί ολόκληρος ο νομός Έβρου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες. Όπως αναφέρει το e-evros, πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, βυθίζοντας στη λάσπη αρκλετά χωριά και κρατώντας αποκομμένους αρκετούς οικισμούς. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και θα παραμένουν σήμερα στο χωριό Τυχερό και Φέρες. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός μαθητών ακόμη και με τη χρήση μπουλντόζας.

Η περιοχή του δήμου Σουφλίου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ στο χωριό Μικρό Δέρειο οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για να προστατευθούν. Παράλληλα ,πλημμύρισε η Εθνική οδός στο ύψος του Προβατώνα. Οι αρχές έχουν ενημερώσει ότι όποιος δεν μπορεί να μείνει σπίτι του θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο. Τα χωριά του ορεινού όγκου είναι αποκλεισμένα, ενώ από τον τεράστιο όγκο νερών που ξαφνικά πλημμύρισαν ρέματα, ενώ έπεσε γέφυρα που συνδέει το χωριό Μεσημέρι με το Μεγάλο Δέρειο. Όπως αναφέρει το evrosnews, ο δήμαρχος αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας σήμερα και να παραμείνουν κλειστά αύριο κάποια σχολεία χωριών της περιοχής.


GRTIMES

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο GRtimes ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στο χωριό Μεγάλο Δέρειο, καθώς επίσης και στην Ορεστιάδα, ενώ σε διάφορα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχουν γίνει 15 κλήσεις για διάσωση στον Έβρο και 7 στη Ροδόπη.

Οι κλήσεις αυτές έγιναν από τα χωριά: Άνφια, Αριστινό, Λουτρά, Άβαντα, Προβατώνα, Τυχερό και σε χωριά της περιοχής γύρω από την Ορεστιάδα. Κάποιοι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Φόβοι για υπερχείλιση του Έβρου την Πέμπτη

Επιπλέον ανησυχία προκαλεί στις αρχές το ενδεχόμενο υπερχείλισης των φραγμάτων του Έβρου από την πλευρά της Βουλγαρίας και κυρίως ύδατα τα οποία κατεβαίνουν συνήθως από τους ορεινούς όγκους της περιοχής, είτε λόγω της βροχόπτωσης, είτε από το λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με τον κ. Χουβαρδά η ενδεχόμενη αυτή υπερχείλιση στο Σβίλεγκραντ στο Ορμένιο από την ελληνική πλευρά των συνόρων, δεν αποκλείεται να υπερβεί τον πορτοκαλί ή ακόμα και τον κόκκινο συναγερμό, γεγονός που θα διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας. Από την Πέμπτη αναμένονται χιονοπτώσεις και στο ηπειρωτικό τμήμα του Έβρου.

Στη Ροδόπη, το ανατολικό κομμάτι του νομού Ροδόπης μετατράπηκε σε λίμνη, ενώ υπήρξε και απεγκλωβισμός μιας ηλικιωμένης γυναίκας, κατοίκου στο Λοφάριο της Ροδόπης, από τους άνδρες της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Σε άλλο χωριό της Ροδόπης, υπήρξε επιχείρηση διάσωσης κτηνοτρόφου.

Οριακή είναι η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών. Όπως καταγράφει το trikalavoice ο Πηνειός ποταμός κατεβαίνει ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής μας. Έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της κοίτης του στη γέφυρα της Διάβας, στο σημείο που είχε καταρρεύσει πριν από 5 χρόνια τέτοια εποχή η παλιά γέφυρα. Η νέα γέφυρα που παραδόθηκε το 2017 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα νέα δεδομένα και στοιχεία της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων. Η νέα γέφυρα αντέχει, ωστόσο για τους κατοίκους της περιοχής ξυπνάει ο εφιάλτης του 2016.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων – Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων – Περιστέρας).

Η κυκλοφορία στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα διεξάγεται από εναλλακτικές-παρακαμπτήριες διαδρομές.

Μέρες Ιανού ξαναζεί η Καρδίτσα

Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Επίσης το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον οικισμό Ράφηνα Καρίτσας, την κοινότητα Πεζούλας και το Λαμπερό για να εκτιμήσουν τις νέες ζημιές. Στον οικισμό Αγία Μαρίνα έγινε ελεγχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, για λόγους ασφάλειας του δικτύου.

Με το πέρας της αυτοψίας έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον δήμαρχο για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες καταπτώσεις επίκεντρο αυτή τη φορά είναι οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νευρόπολης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε δρόμους εντός οικισμών και αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απέστειλε επιστολές στη ΔΕΗ για ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου με εναλλακτικό τρόπο, ενώ αναμένει επίσημα το πόρισμα του ΑΕΜΓΕ για περαιτέρω ενέργειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος με επιστολή του, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από το ΥΠΕΝ την άμεση χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης συνολικά για τις κοινότητες του Δήμου, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Πτώση θερμοκρασίας μέχρι 12 βαθμούς από Τετάρτη

Από αύριο, Τετάρτη, το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση που θα γίνει αισθητή κυρίως στα βόρεια (της τάξεως των 10-12 βαθμών Κελσίου). Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα