Σε τροχιά αξιολόγησης 2.500 υπάλληλοι υπουργείων

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ // 3Η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ  (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ // 3Η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αγκάθι οι 1.500 διοικητικοί σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Σκέψεις να δοθεί παράταση στις πρυτανικές Αρχές

Σε τροχιά αξιολόγησης θα βρεθούν άμεσα περίπου 2.500 υπάλληλοι υπουργείων, οι θέσεις των οποίων θα καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου των 12.500 διαθεσίμων εντός του Σεπτεμβρίου, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και θα βρεθεί στο επίκεντρο του επικείμενου ελέγχου από τους επικεφαλής της τρόικας, εξακολουθεί να αποτελεί η υπαγωγή στο καθεστώς 1.500 διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία συμφωνήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τρέχουσα φάση της διαθεσιμότητας με τη συμβολή κάθε υπουργείου, πέραν δηλαδή των κατηγοριών που έχουν ήδη υπαχθεί (σχολικοί φύλακες, καθηγητές τεχνικών λυκείων, νοσηλευτικό προσωπικό και δημοτικοί αστυνομικοί).

«Θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης», ήταν πάντως η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, παραπέμποντας στην προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου για ολοκλήρωση της διαδικασίας με το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση έπεσε στο τραπέζι από πλευράς υπουργείου Παιδείας το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Ωστόσο κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο στο παρά πέντε της άφιξης της τρόικας να υπάρξει ανατροπή του σχεδιασμού και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Παιδείας κλήθηκε να δώσει λύση την επόμενη εβδομάδα, τηρώντας τον αριθμητικό στόχο των 1.500 διαθεσίμων.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου με τις πρυτανικές Αρχές, από τις οποίες ζήτησε εκ νέου να του παραδώσουν τις σχετικές λίστες. Σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που βάσει των εκτιμήσεων για τις ανάγκες των πανεπιστημίων σε διοικητικούς θα προσδιορίσει τον αριθμό των πλεοναζόντων υπαλλήλων που θα θέσει σε διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ, φρένο σε αναχρονιστικά προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ξεκινώντας από την κατάργηση της άδειας για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, καταργείται η πρόβλεψη που είχε θεσπιστεί το 1989 για χορήγηση μίας ημέρας άδειας μετ' αποδοχών ανά δίμηνο για όσους απασχολούνται τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε υπολογιστή. Οι ώρες απασχόλησης που θα προστεθούν μετά την κατάργηση αντιστοιχούν - όπως είπε - στην πρόσληψη 5.000 υπαλλήλων!

Ο υπουργός προανήγγειλε την επαναξιολόγηση συνολικά του καθεστώτος των αδειών.

Εβδομάδα απεργιών

Εβδομάδα κινητοποιήσεων στο Δημόσιο αρχίζει από τη Δευτέρα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. Από τη Δευτέρα, επίσης, ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στo IKA, στα ασφαλιστικά ταμεία και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Πηγή: "Τα Νέα"

SHARE:

24Media Network