Σε ύφεση η φωτιά στην Κέρκυρα – Καλύτερη εικόνα σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη

Σε ύφεση η φωτιά στην Κέρκυρα – Καλύτερη εικόνα σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής AP

Η φωτιά σταμάτησε εκεί που είχε προβλέψει η Πυροσβεστική, στα χωράφια έξω από τους οικισμούς Νεοχώρι και Παλαιοχώρι, 50-100 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, χωρίς να χρειαστεί τελικά εκκένωση των δύο χωριών.

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα στη νότια πλευρά της Κέρκυρας, στην περιοχή Μπαστάτικα.

Η πυρκαγιά αρχικά ξέσπασε σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση έξω από καταυλισμό Ρομά, στα Μπαστάτικα και εξαιτίας των δυνατών βορείων ανέμων σύντομα πήρε διαστάσεις, πέρασε μέσα από τον καταυλισμό των Ρομά και κατευθύνθηκε απειλητικά προς τους οικισμούς Νεοχώρι και Παλαιοχώρι, όπου δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική οι κάτοικοι να συγκεντρωθούν στις πλατείες των δύο χωριών και εφόσον καταστεί αναγκαίο να γίνει εκκένωση.

Αυτό δεν χρειάστηκε να συμβεί τελικά αφού η φωτιά σταμάτησε εκεί ακριβώς που είχε προβλέψει η Πυροσβεστική στα οργωμένα χωράφια δηλαδή έξω από τους οικισμούς, 50-100 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Από τα Μπαστάτικα μόνο, ορισμένοι κάτοικοι ζήτησαν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο της Περιφέρειας για να απομακρυνθούν, ωστόσο στη διαδρομή η φωτιά οριοθετήθηκε και επέστρεψαν πίσω.

Στο σημείο παραμένει δύναμη της Πυροσβεστικής μέχρι να τεθεί εντελώς υπό έλεγχο η φωτιά. Παράλληλα, επίσης προς ύφεση βαίνει η φωτιά στα Βασιλικά Κέρκυρας, στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε δηλαδή στην βόρεια πλευρά του νησιού, όπως επίσης στην περιοχή Βαθύλακκος, στο δήμο Σουλίου Θεσπρωτίας.

Η φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μοναστηρακίου Κεραμωτής Καβάλας, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Επίσης, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Περαία Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης σε έκταση με ξηρά χόρτα, πιθανόν από Ρομά που έκαιγαν καλώδια για να βγάλουν τον χαλκό, στον καταυλισμό της περιοχής.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 515 πυροσβέστες, 222 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν τέσσερις υδροφόρες και τέσσερα μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα