ΣΕΒ: Σε 20 επαγγέλματα σχεδόν το 70% των εργαζομένων

ΣΕΒ: Σε 20 επαγγέλματα σχεδόν το 70% των εργαζομένων

Σύμφωνα με την μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, σε 20 μόλις επαγγέλματα απασχολείται η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων

Σε 20 επαγγέλματα απασχολούνται επτά στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα (67,1 % ή 2.184.128 άτομα) με τους λοιπούς τρεις στους δέκα να απασχολούνται σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει ο  ΣΕΒ.

Τα 20 επαγγέλματα στα οποία απασχολείται η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων είναι: πωλητές, καλλιεργητές, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, σερβιτόροι, απασχολούμενοι στις υπηρεσίες προστασίας, καθαριστές, δάσκαλοι - νηπιαγωγοί, οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οδηγοί αυτοκινήτων, μικρών φορτηγών και μοτοσικλετών, υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών, άλλοι εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, μάγειροι, κτηνοτρόφοι, μηχανικοί και επισκευαστές μηχανημάτων, γιατροί, δικηγόροι.

ADVERTISING

Η μελέτη του ΣΕΒ αποσκοπεί να δείξει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επαγγέλματα όπου η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Συγκεκριμένα 7 από τα 20 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη απασχόληση στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν καμία ψηφιακή δεξιότητα, μόνο τα 8 έχουν υψηλή βαρύτητα στις ΤΠΕ και τα υπόλοιπα 5 απαιτούν ήπιες ψηφιακές δεξιότητες.

Όπως αναφέρεται, μόλις το 36% των εργαζομένων απασχολείται σε επαγγέλματα στα οποία οι τεχνολογίες πληροφορική ή και οι γλώσσες προγραμματισμού αποτελούν βασικό εργαλείο/αντικείμενο.

ΣΕΒ: Σε 20 επαγγέλματα σχεδόν το 70% των εργαζομένων

«Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη γενικότερη ψηφιακή υστέρηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και το περιορισμένο τεχνολογικό δυναμικό», αναφέρει ο ΣΕΒ. Επισημαίνει εξάλλου την ανάγκη για συνολική στρατηγική ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, με επενδύσεις, επανακατάρτιση εργαζομένων, ανάληψη του ρόλου φορέα επανακατάρτισης και πιστοποίησης από τις ίδιες τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενίσχυση της καινοτομίας στην εκπαίδευση και διάχυση στις επιχειρήσεις των δυνατοτήτων της τεχνολογίας με κλαδική και περιφερειακή εξειδίκευση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΕΒ
SHARE:

24Media Network