Μαύρα ταμεία Siemens: Εισαγγελικό "όχι" για ελαφρυντικά σε 20 καταδικασθέντες

Γραφεία της Siemens στο Μόναχο
Γραφεία της Siemens στο Μόναχο AP

Η εισαγγελέας στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στην συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων.

Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών περιστάσεων που ζήτησαν να τους αναγνωριστούν συνολικά 20 από τους 22 καταδικασθέντες στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να μην χορηγήσει κανένα ελαφρυντικό σε 20 καταδικασθέντες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πράγμα που εφόσον γίνει δεκτό, αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην επί της ποινής απόφαση. Δεκτά ζήτησε να γίνουν τα αιτήματα μόνο για δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί ως "παρένθετα πρόσωπα" στις διαδρομές του χρήματος για αυτούς πρότεινε να τους αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Νωρίτερα, συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν ο καθένας για τον εντολέα του τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων, όπως αυτά του σύννομου πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις δευτερολογίες της υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών, την απόφαση επί αυτών, αλλά και την αντίστοιχη διαδικασία για την ετυμηγορία επί των ποινών. Μέχρι τότε οι καταδικασθέντες παραμένουν ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 22 κατηγορούμενοι, στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, καταδικάσθηκαν την περασμένη Τρίτη για τα "μαύρα ταμεία" του γερμανικού κολοσσού. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκφώνησε την απόφασή του αναφορικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, που φέρεται να υπογράφθηκε μετά από δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, καταδικάζοντας 22 από τους 54 για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, έπαυσε υφ’ όρων η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Siemens, Δικαιοσύνη, δίκη Siemens
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσουκάτος: Η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια

Μαύρα ταμεία της Siemens: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους - Παραγραφή για Τσουκάτο

Η ώρα της ετυμηγορίας για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens

SHARE:

24Media Network