Siemens: Τα ραντεβού Χριστοφοράκου στο Μαξίμου το '97 - '99

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, μετά την κατάθεση του στον αντιεισαγγελέα σχετικά με όσα έχει καταγγείλει περί ευθυνών κατά της ζωής του και της οικογένειάς του καθώς επίσης και για την μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, μετά την κατάθεση του στον αντιεισαγγελέα σχετικά με όσα έχει καταγγείλει περί ευθυνών κατά της ζωής του και της οικογένειάς του καθώς επίσης και για την μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Τα ημερολόγια της Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, έκαναν πρώτη φορά την εμφάνιση τους στο δικαστήριο

Επαφές και με το Μέγαρο Μαξίμου είχε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος την περίοδο της  υλοποίησης της σύμβασης που υπέγραψε η Siemens με τον ΟΤΕ.

Αυτό προέκυψε από τα νέα ημερολόγια της Αικατερίνης Τσακάλου (περίοδος 1997 και 1998), γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, τα οποία έκαναν πρώτη φορά την εμφάνιση τους στο δικαστήριο. Οπως η ίδια είπε, αυτά τα ημερολόγια τα είχε στο σπίτι και όταν της ζητήθηκαν τα προσκόμισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργηματών, όπου διεξάγεται η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς.

Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά. Το 1998 οι συναντήσεις ήταν τουλάχιστον οκτώ. Στις επίμαχες ατζέντες δεν καταγράφεται το όνομα του Κώστα Σημίτη αλλά της γραμματέως του η οποία , σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού.

ADVERTISING

« Ο Χριστοφροάκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» υποστήριξε η κ. Τσακάλου και πρόσθεσε «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».

Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;

Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ' υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.(…) Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της (σ.σ. ο Χριστοφοράκος). Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

Α. Τσακάλου: Όχι.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό - επαγγελματική σχέση με την κ. Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο διάστημα το πρώην αφεντικό της είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο με τον οποίο φαίνεται να είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 ενώ τα ραντεβού συνεχίστηκαν το 1998 αλλά και το 1999. Συχνές επαφές όμως καταγράφονται και με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας του τοπίου, η Ζήμενς, όπως προκύπτει από επίμαχα ημερολόγια έστελνε και δώρα, νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.

Εισαγγελέας: Στις 7/10/1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Διακοπή λόγω ψύχους

Η δίκη διεκόπη για τις 17 Ιανουαρίου μετά από διαμαρτυρίες των συνηγόρων για τις… πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην δικαστική αίθουσα. Η θέρμανση ήταν ανύπαρκτη, με τους δικαςές και τους δικήγορους να δικάζουν με τα μπουφάν.

Συνήγορος: «Κύριε πρόεδρε πως έχετε βγάλει το παλτό σας; Είστε ο μόνος πάνω εδώ μέσα που δε φοράτε παλτό. ..».

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα ...σαλέπι για να ζεσταθούμε. Όχι κονιάκ.

Τελικά, το ραντεβού ανανεώθηκε για τον νέο χρόνο στην ίδια αίθουςα, χωρίς ωςτόςο να γνωρίζει κανείς εάν θα έχει θέρμανςη......

SHARE:

24Media Network