Σήφης Βαλυράκης: Οι λόγοι που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης

Σήφης Βαλυράκης: Οι λόγοι που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης
Σήφης Βαλυράκης eurokinissi

Στοιχεία ικανά για να στείλουν στον ανακριτή την υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη επικαλείται στη διάταξή της η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική διάταξη γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις, τα οποία -κατά την εισαγγελική λειτουργό Βασιλική Δεληστάθη- είναι επαρκή προκειμένου η έρευνα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και οι εμπλεκόμενοι να καταστούν κατηγορούμενοι.

Μεταξύ άλλων, με το εισαγγελικό έγγραφο, που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση του εισαγγελέα πρωτοδικών που είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, γίνεται επίκληση της ιατροδικαστικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία τα 15 χτυπήματα που φαίνεται να δέχθηκε ο Σήφης Βαλυράκης κυρίως στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στον αυχένα δεν έχουν προκληθεί από ένα όργανο, αλλά από διαφορετικά. Κατ’επέκταση, όπως έχει επισημαίνει και η πλευρά της οικογένειας του θύματος, κάτι τέτοιο αποκλείει τα χτυπήματα να προήλθαν μόνο από την προπέλα του σκάφους. Επίσης, από τα τραύματα έχουν αξιολογηθεί ως σημαντικά, καθώς καταδεικνύουν ως πιθανότερο σενάριο η πτώση του πρώην υπουργού στη θάλασσα να ήταν ακούσια.

Παράλληλα, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην τεχνική έκθεση που έχει υποβληθεί από την πλευρά της οικογένειας Βαλυράκη , σχετικά με το βίντεο που υπάρχει γύρω από το ύποπτο σκάφος. Στην εισαγγελική διάταξη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, περιγράφεται το αλιευτικό σκάφος, το οποίο φαίνεται να προσέγγισε εκείνο του θύματος κάνοντας κυκλικές κινήσεις γύρω του, ενώ τονίζονται και τα όσα έχουν καταθέσει στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά των επιβαινόντων του αλιευτικού σκάφους προς το Σήφη Βαλυράκη.

Πλέον το λόγο έχει ο τακτικός ανακριτής, ο οποίος καλείται να προχωρήσει σε νέα έρευνα, ελέγχοντας για περαιτέρω στοιχεία και επανεξετάζοντας τους μάρτυρες τις υπόθεσης.

Πάντως, από την πλευρά τους οι Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης, πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του Σ. Βαλυράκη, ανακοίνωσαν χθες την άσκηση ποινικής δίωξης, δηλώνοντας: «Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής – ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Τιμά και σέβεται, όπως οφείλει και του αναλογεί, την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, κατά της οποίας τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και υπηρετεί τους θεσμούς στην αποκατάσταση των οποίων ο θανών με τους αγώνες του συνέβαλε».

Το χρονικό

Ο 79χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κι εκ των στενών συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια όπου και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο 23-24 Ιανουαρίου. Από το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου αγνοείτο με αποτέλεσμα η σύζυγός του να ενημερώσει την Αστυνομία και το Λιμενικό, που έστησαν γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Στη διάρκεια των ερευνών είχε βρεθεί το σκάφος του και το Λιμενικό αναζητούσε τον 78χρονο πρώην υπουργό, ο οποίος είχε πάει βόλτα στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια στον Ευβοϊκό και συγκεκριμένα στο Ασπρονήσι.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο κ. Βαλυράκης αναχώρησε στις 14.00 το μεσημέρι από την Ερέτρια με φουσκωτό σκάφος το οποίο βρέθηκε αργότερα από ένα αλιευτικό προσαραγμένο νοτιοανατολικά στη νησίδα Αγία Τριάδα (σ.σ.: Ασπρονήσι) χωρίς επιβάτες, με τη μηχανή να δουλεύει και με δύο ψαροντούφεκα στο εσωτερικό του. Στις έρευνες του εντοπισμού του συμμετείχαν η Αστυνομία, το Λιμενικό με την ομάδα ΜΙΑ, ενώ λίγο μετά τις 19:00 σηκώθηκε κι ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για να συνδράμει τις έρευνες. Τελικά, λίγο πριν από τις 21:00 της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή.

Η οικογένειά του έκανε λόγο για ανθρωποκτονία, ενώ μετά την κρίση του εισαγγελέα Πρωτοδικών να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, προσέφυγε στον εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα την ανατροπή της έρευνας και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα