Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες: “Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο”

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες: “Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο”

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, προειδοποιώντας για δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τα 50 νέα κρούσματα της περασμένης Πέμπτης χτύπησαν σοβαρό “καμπανάκι” για την επιδημική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία βλέπει διαρκώς τις περιπτώσεις κορονοϊού να αυξάνονται, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να προέρχονται από το εξωτερικό. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για σήμερα, Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να εκτιμηθεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα, βέβαια, τη γενικότερη ανησυχία που έχει προκαλέσει η έξαρση των κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου, όταν και άνοιξαν τα σύνορα της χώρας, εκφράζουν και οι επιστήμονες, πράγμα που επιβεβαιώνει και την αρνητική τροπή που έχει πάρει η επιδημική πορεία, απειλώντας με δεύτερο κύμα.

Κάτι τέτοιο άλλωστε, μόνο απίθανο δεν είναι, αφού όπως είπε και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, “αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα”, ξεκαθαρίζοντας πως “θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ούτως ή άλλως. Το έχω από την αρχή ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας. Διαφωνώ που την έβγαλαν σε κάποια σημεία. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ ή στον φούρνο και να μη φοράς μάσκα, ή ο υπάλληλος να μη φοράει μάσκα. Επίσης διαφωνώ με την απελευθέρωση των τραπεζιών στα εστιατόρια. Απλά έπρεπε να αυξηθεί λίγο το όριο. Τώρα μαθαίνω υπάρχουν μαγαζιά που βάζουν 30-40 τραπέζια μαζί. Επίσης, δεν θα έπρεπε να γίνονται πανηγύρια. Και μην ξεχνάμε πως στα πανηγύρια προσέρχονται και τουρίστες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος στις πύλες εισόδου. Πρέπει να επεκταθεί ο έλεγχος και στον γενικό πληθυσμό”.

“Η Σερβία δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η πανδημία”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο παράδειγμα της Σερβίας που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η επιδημική κατάσταση σε μία χώρα.

Μέχρι στιγμής αυτά που γίνονται ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Ξέραμε ότι όταν ανοίγαμε τα σύνορα θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα. Το θέμα είναι αυτά να μη γίνουν εστίες μετάδοσης. Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη απομόνωση και έγκαιρη ιχνηλάτηση. Αυτό που δεν ήταν καινούργιο ήταν η Σερβία, κάτι που δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση. Πόσο εύκολα δηλαδή μπορεί να έχουμε μετάδοση κρουσμάτων και έξαρση της επιδημίας. Στα Βαλκάνια έχουμε μάι έξαρση του νοσήματος. Γι’ αυτό γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα σύνορα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όχι μόνο στα σύνορα”, είπε ο καθηγητής για να προσθέσει: “Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες πόσο εύκολα αλλάζει η κατάσταση. Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους. Η άποψη που έχει συζητηθεί μεταξύ των συναδέλφων που μετέχουμε στην Επιτροπή είναι ότι αυτά τα πανηγύρια δεν πρέπει να έρχονται. Σε αυτά συμμετέχουν και άνθρωποι που έρχονται από άλλες πόλεις, ή τουρίστες από άλλες χώρες. Είναι πιθανό να έχουμε και περισσότερα κρούσματα, με τα πιο πολλά να είναι εισαγόμενα”.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα