Κορονοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο- Tηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου

Κορονοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο- Tηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου
Έλεγχος για κορονοϊό στον Προμαχώνα. AP

Ακόμη μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, αναφέρουν οι επιδημιολόγοι. Όμως αν δεν ληφθούν ακόμη και αυστηρά μέτρα, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών αλλά και της Κυβέρνησης σχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊου από τα βόρεια σύνορα, η επίπτωση των οποίων στον πληθυσμό, αναμένεται να φανεί μέσα στο επόμενο 15θήμερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιδημιολόγων, η κατάσταση ακόμη φαίνεται διαχειρίσιμη και η Κυβέρνηση διαθέτει τα αντανακλαστικά να δράσει γρήγορα και ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρά μέτρα ώστε να αποφύγουμε μια νέα δυναμική άνοδο της επιδημίας.

Το τελευταίο 8ημερο έχουμε 142 νέα εισαγόμενα κρούσματα τα περισσότερα εξ αυτών από τον Προμαχώνα. Ο γρήγορος εντοπισμός τους έχει οδηγήσει και στη μείωση της διασποράς, όμως πόσα ακόμη κρούσματα παραμένουν”κρυφά” είναι άγνωστο. Κάτι τέτοιο αναμένεται να φανεί τις επόμενες μέρες και δη μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τι τελευταίες μέρες επίσης βλέπουμε διασπορά κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές. Η πιθανότητα τα κρούσματα αυτά να είναι επαφές εισαγόμενων ασυμπτωματικών κρουσμάτων είναι μεγάλη. Έτσι μελετώντας τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα τώρα που είναι ακόμη νωρίς. Σίγουρα “απαγορευτικό” και καραντίνα δεν θα έχουμε σε ευρεία κλίμακα, άλλα πολύ πιθανό να διευρυνθεί η είσοδος τουριστών από περισσότερες χώρες.

Όπως υπογράμμισε χθες ο κ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το σύστημα των ελέγχων μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά. Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%.

Πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σχετικά με την ανησυχία να αναφέρουμε ότι σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Να αναφέρουμε δε ότι χθες στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΟΔΥ «Κινητές Ομάδες Υγείας ΚΟΜΥ» παρουσιάστηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων του δικτύου των ΚΟΜΥ. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ότι ο ρόλο των κινητών μονάδων “είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα που έχει συντελεστεί κατά την περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 3.900 αποστολές και περισσότερα από 75.000 τεστ σε δομές πρόνοιας, Δήμους και πρόσθεσε πως η δύναμη των Κινητών Ομάδων Υγείας αυξάνεται συνεχώς και ίσως ξεπεράσει και των αριθμό των 500 οχημάτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στο νέο πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης του στόλου των ΚΟΜΥ, με το οποίο ο Οργανισμός μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο, που βρίσκονται οι μονάδες και ποια συγκεκριμένα περιστατικά πρέπει να ελεγχθούν. Με το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συμβάντων δίνεται η δυνατότητα με ένα απλό σκανάρισμα να μειώνεται ο χρόνος στο 90% και ταυτόχρονα να καταχωρούνται στην κεντρική βάση δεδομένων, λαμβάνοντας γνώση το Υπουργείο Υγείας αλλά και η Κυβέρνηση.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 50, εκ των οποίων τα 24 ήταν εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3672.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα