“Σπάμε τη σιωπή”: Διαμαρτυρία φοιτητών του ΑΠΘ για τη βία κατά των γυναικών

“Σπάμε τη σιωπή”: Διαμαρτυρία φοιτητών του ΑΠΘ για τη βία κατά των γυναικών
Σιωπηρή διαμαρτυρία στο ΑΠΘ με θέμα "Σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της πολυμορφικής βίας κατά των γυναικών" MotionTeam/ Eurokinissi

"Δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα. Είναι η κορυφή του παγόβουνου" τόνισαν οι φοιτητές για τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών. Πάνω από 100 καταγγελίες εδώ και 30 χρόνια, για καθηγητή του ΑΠΘ.

Σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές με κεντρικό σύνθημα «σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών».

Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, η οποία περιλαμβάνει ένα διαφορετικό δρώμενο, έγινε με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές σε πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ και πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη συμπαράστασης, τόσο στην αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου όσο και σε κάθε γυναίκα που έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση.

“Δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα. Είναι η κορυφή του παγόβουνου. Διεκδικούμε μέτρα από δω και στο εξής, αλλά και όλες τις νομικές ενέργειες για όσα έγιναν”, τόνισε η φοιτήτρια και πρόεδρος του ΦΣ Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Άννα Μαρία Ηλιού.

“Η σημερινή συμβολική δράση πραγματοποιείται ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όλα τα θύματα και τις γυναίκες που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Το φαινόμενο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων πιστεύουμε ότι συνδέεται άμεσα με την ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Φορώντας μαύρα μαντίλια και κρατώντας στα χέρια χαρτιά, οι φοιτητές κράτησαν πέντε λεπτά σιγή, ενώ στη συνέχεια ένωσαν τις φωνές τους και όλοι μαζί τόνισαν πως: “σπάμε της σιωπή, ενώνουμε τις φωνές μας για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών!”.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, έξι πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής είχαν συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και κατήγγειλαν με ονόματα ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από περισσότερους από έναν καθηγητές. Τις φοιτήτριες αναμένεται να καλέσει ο εισαγγελέας για να δώσουν κατάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι για πάνω από 100 καταγγελίες που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, για καθηγητή του ΑΠΘ, έκανε λόγο η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες πρώην φοιτήτριας Γεωλογίας περί σεξουαλικής παρενόχλησης από τον εν λόγω καθηγητή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» ανέφερε στην ΕΡΤ η κ. Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα