ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση δώρων και επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση δώρων και επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι ορθώς καταργήθηκαν τα δώρα και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας τους (13ος και 14ος μισθός).

Πλήρη αναστροφή στις θετικές για τους δημοσίους υπαλλήλους αποφάσεις του ΣΤ΄Τμήματος του ΣτΕ, που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων -δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012 (δώρα και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και 13ος και 14ος μισθός), φέρνει νέα κρίση -αυτή τη φορά- της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι σύμβουλοι της επικρατείας, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 2 αντιπρόεδροι και 4 Σύμβουλοι Επικρατείας), είπαν «όχι» στη χορήγηση των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας τους (13ος και 14ος μισθός), καταλήγοντας πως ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων εξασφαλίζει «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Σύμφωνα με το σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων, η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων   σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος». Περαιτέρω, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της Χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων».

Η μειοψηφία

Διαφορετική ήταν η κρίση των μελών της Ολομελείας που μειοψήφισαν. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι: «οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν ήδη υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις τόσο των αποδοχών τους, όσο και του εν γένει εισοδήματός τους βάσει των διαφόρων νομοθετημάτων της περιόδου της κρίσης. Εξάλλου, οι επίμαχες καταργήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ειδικότερα ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, διότι η προϋπόθεση αυτή αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγων περικοπών».

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version