Υπόθεση Μουφτήδων: Υπέρ του υπουργείου Παιδείας το ΣτΕ

To τζαμί στον Εχινό Ξάνθης
To τζαμί στον Εχινό Ξάνθης EUROKINISSI

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει οι Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, ζητώντας να απορριφθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσιακής σχέσης των Μουφτήδων, λόγω παρελεύσεως του ορίου ηλικίας.

Το «πράσινο φως» στο υπουργείο Παιδείας να προχωρά σε αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσιακής σχέσης των Μουφτήδων, λόγω παρελεύσεως του ορίου ηλικίας (67ου έτους), «άναψε» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα ως αβάσιμες τις αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν ασκήσει οι Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής με τις υπ’ αριθμ. 2100 και 2101/2019 αποφάσεις της. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4559/2018 περί της αυτοδίκαιης εξόδου από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους αποτελούν αντικειμενική ρύθμιση που αφορά τους Μουφτήδες και Τοποτηρητές Μουφτήδες, ενώ κατέληξε πως το όριο εξόδου από την υπηρεσία που τίθεται «εντάσσεται στο γενικό καθεστώς αποχωρήσεως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών και αντιστοιχεί, άλλωστε, προς το κατ’ άρθρο 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος όριο ηλικίας υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών και δη των ανωτάτων».

ADVERTISING

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των Μουφτήδων μεταξύ των οποίων ήταν εκείνοι περί της παραβιάσεως της κατοχυρούμενης στο άρθρο 13 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας και της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, όπως απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί παραβιάσεως των άρθρων 9 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) και περί παραβιάσεως των άρθρων 18, 26 και 27 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΤΕ
SHARE:

24Media Network